ГоловнаСуспільствоПодії

Українські спортсмени зникли в Антарктиді

У крижаній Антарктиді зникли українські яхтсмени, які вирушили в навколосвітню подорож разом з російськими спортсменами.

Українські спортсмени зникли в Антарктиді
Фото: uac.gov.ua

Вітрильна яхта Scorpius, яка понад півроку тому вирушила в навколосвітню полярну експедицію, не виходить на зв'язок. В останньому повідомленні, що надійшло на берег кілька днів тому, яхтсмени повідомляли про складні погодні умови.

"Вітрильна яхта Scorpius, що 18 вересня 2011 року вирушила в російську полярну вітрильну експедицію навколо Південного і Північного полюсів, застрягла у кризі між полярними станціями "Академік Вернадський" і "Беллінсгаузен" і не виходить на зв'язок уже 4 дні", - повідомили в прес-службі полярної експедиції.

Зберігається ймовірність того, що із судном і з екіпажем усе гаразд, а мовчання зумовлене негараздами з апаратурою. "Екіпаж яхти не виходить на зв'язок, але й сигналу SOS не подавав", - наголосили у прес-службі.

100-футова вітрильна яхта Scorpius з екіпажем у складі восьми моряків - чотирьох громадян РФ і чотирьох громадян України - вирушила в навколосвітню подорож із Сочі. Через тиждень, 25 вересня минулого року, яхта зайшла в Севастополь, а вже звідти попрямувала до полюса.

У планах яхти - обійти Антарктиду на південь від 60 градуса і Північний полюс у районі 65-70 градусів. За півтора року плавання судно мусило б пройти близько 70 тисяч морських миль і встановити кілька світових рекордів. Окрім того, екіпаж має намір реалізувати наукові проекти Арктичного і Антарктичного НДІ, пов'язані з екологією і гідробіологією, а також у сфері ГЛОНАСС.

Один зі світових рекордів поставлено минулого місяця - Scorpius дійшов до моря Росса в Західній Антарктиді, розташованого біля берегів Земель Вікторії і Мері Берд.

Останній наразі відеорепортаж з борту яхти капітан і керівник експедиції Сергій Нізовцев опублікував лише два тижні тому - коли Scorpius, подолавши 10 тисяч миль, дістався моря Росса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram