ГоловнаСуспільствоПодії

Одесит побудував міні-субмарину, яку побачив уві сні

Підводний човен здатен виконувати під водою фігури вищого пілотажу.

Одесит побудував міні-субмарину, яку побачив уві сні
Фото: segodnya.ua

Мешканець Одеси Василь Чикур побудував міні-підводний човен, який колись побачив уві сні. Підводний човен вже зробив кілька занурень і навіть примудрився виконати фігури "вищого пілотажу", пише NEWSru.ua.

Підводний човен "Чикур-1" одесит почав будувати два з половиною роки тому. За цей час він вклав в проект 100 тисяч гривень. Всю технологію будівництва субмарини доводилося створювати самостійно.

Деякі виробничі проблеми будівництва підводного човна Василь вирішив "по-одеськи" - наприклад, корпус субмарини було створено на зразок пивної бочки. "Корпус варили майстри, які раніше робили цистерни для пива та квасу. Але найскладнішим виявилося створення прозорого ковпака пілота субмарини - довелося робити спеціальну форму і виплавлення", - зізнався одесит.

Остаточно субмарина була готова до початку літа 2012 року. Винахідник повіз субмарину на виставку до Києва і навіть проплив кілька кіл по Дніпру. Але занурюватися на річці одесит не зважився - занадто каламутна вода.

"У човні два автономних двигуна, якими я заодно і управляю судном. Вони живляться від тягового акумулятора. А спливає і занурюється" Чикур-1 "за рахунок прийому в баластну камеру забортної води. Коли потрібно спливти, вмикаю компресор і викачую воду назад за борт", - розповідає український "Кулібін".

До слова, про безпеку Чикур також подбав: в разі чого човен може за хвилину скинути баласт і почати спливання. "На крайній випадок беру з собою балон зі стисненим повітрям і маску", - уточнив одесит. Цікаво, що субмарина може виконувати під водою фігури вищого пілотажу, аж до "мертвої петлі".

За словами Чикура, його субмарина може безперервно рухатися під водою дві години. "Якщо взяти з собою більше балонів зі стисненим повітрям, то час занурення можна збільшити до 10 годин. Швидкість руху під водою - 6-7 км/год - я перевіряв по GPS-навігатору. Максимальна глибина занурення - 50 метрів, але я занурювався на 8 метрів. Якщо взяти додатковий акумулятор, можна проплисти більше ніж 50 миль", - розповів винахідник.

Вага субмарини (всього 420 кг) дозволяє їй стартувати з мілини - її просто заносять у воду. Однак побудувавши і успішно випробувавши підводний човен, одесит не може вирішити проблему реєстрації свого "наутилуса": "В Морському регістрі футболять мене в різні інстанції, не знають, як реєструвати такі плавзасоби".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram