ГоловнаСуспільствоПодії

НБУ ввів заходи, які стабілізують ситуацію на валютному ринку, - Соркін

Банківська система працює для бізнесу, запевняє регулятор

НБУ ввів заходи, які стабілізують ситуацію на валютному ринку, - Соркін
Фото: Макс Левин

Банківська система працює для бізнесу, а введені Нацбанком обмеження – тимчасові. Якщо бізнес відчує дискомфорт, НБУ знайде компроміс.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю телекомпанії "Інтер" заявив голова НБУ Ігор Соркін.

Відповідаючи на запитання про причини коливання курсу гривні, Соркін зазначив, що першопричиною зростання попиту на валютному ринку послужила політична ситуація.

"В одній точці зійшлися кілька зовнішніх і внутрішніх факторів. До внутрішніх факторів можна зарахувати нестабільну політичну ситуацію. Населення, підігріте інтернет-виданнями, політичними висловлюваннями, починає для себе приймати рішення. Не розуміючи перспектив розвитку ситуації надалі, населення починає знімати гроші з вкладів і ці гроші конвертувати у валюту. Це абсолютно нормальна реакція населення в такій ситуації. Але що роблять інвестори? Інвестори за будь-яку ціну готові викупити долари на міжбанківському ринку, щоб відправити їх за кордон. І вийшло, що курс долара ми бачили 9 на міжбанківському валютному ринку. Тому ми, зваживши всі "за" і "проти", ухвалили для себе рішення тимчасово запровадити заходи, які нормалізувати б ситуацію на ринку", - сказав Соркін.

Глава НБУ пояснив причини занепокоєння імпортерів введенням норми про шестиденний термін продажу валюти.

"Увівши цю постанову і розуміючи, що будуть питання, ми відразу організували робочу групу. Якщо ми побачимо, що бізнесу, нормальному бізнесу некомфортно, то ми знайдемо компроміс для того, щоб вирішити і своє завдання щодо зменшення попиту на валюту - такого попиту, який дозволяв би комфортно працювати бізнесу".

Керівник НБУ наголосив, що фінансовий регулятор має намір вести діалог із бізнесом, тому що "економіка, банківська система працює для бізнесу. Якщо бізнес не розвиватиметься, то це буде великим ударом для банківської системи", - акцентував Ігор Соркін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram