ГоловнаСуспільствоПодії

Донецькі журналісти перерахували факти тиску з боку сепаратистів

7 працівників ЗМІ змушені були залишити міста, де вони працювали

Донецькі журналісти перерахували факти тиску з боку сепаратистів
Фото: EPA/UPG

За останній тиждень близько 10 журналістів у Донецькій області відчули тиск та погрози за свою професійну діяльність. 7 з них змушені були залишити міста, де працювали.

Про це прес-службі НСЖУ розповів редактор інтернет-видання "Новини Донбасу" Олексій Мацука.

Після підпалу авто та погроз він також поки знаходиться не в Донецькій області.

"Проросійські та сепаратистські організації незадоволені роботою українських і донецьких журналістів, що перешкоджають їх діяльності. Останні приклади - вихід новин ТК "Донбас" у скайпі, викрадення та приниження редактора однієї з горлівських газет, захоплення телевежі в Слов'янську, постійні сутички, напади сепаратистів на журналістів, які висвітлюють події. Журналістам дуже некомфортно працювати, а правоохоронцям, очевидно, не вистачає часу на наш захист, тому що вони працюють з сепаратистами", - сказав Мацука.

За його словами, у сепаратистів уявлення про журналістику таке, що всі повинні працювати на зразок російських телеканалів. Коли журналісти висвітлюють події згідно з професійними стандартами, це викликає агресію.

У свою чергу, головний редактор газети "Слов'янські відомості" Олег Зонтов у коментарі прес-службі НСЖУ заявив, що журналісти в Слов'янську змушені призупинити діяльність.

"Багато редакторів ухвалили рішення не виходити на цьому тижні. Тому в кіосках висять оголошення "Місцевої преси немає", - сказав він.

За словами Зонтова, після захоплення телевежі в місті не працює цифрове телебачення та інтернет.

Представник ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович заявила, що на Донбасі склалася кричуща ситуація з безпекою журналістів, повідомляє DW.

Дуня Міятович зазначила, що напади на журналістів, які щодня відбуваються на Донбасі, заслуговують пильної уваги правоохоронних структур і є ознаками наступу на демократію. Представник ОБСЄ закликала знайти винуватців нападів на журналістів Hromadske TV, Lenta.ru, викрадення редактора Gorlovka.ua, інших актів насильства.

"Свобода слова, свобода преси є віддзеркаленням загального рівня безпеки. З моєї точки зору як представника ОБСЄ з питань свободи преси ситуація на сході України і в Криму є кричущою і дає підстави очікувати погіршення, у разі якщо не відбудеться якихось позитивних зрушень прямо зараз", - заявила Дуня Міятович.

Міятович також зазначила, що журналістська діяльність залишається небезпечною і в деяких інших регіонах України. Вона згадала напад на сумського журналіста Євгена Положія та полтавського журналіста Михайла Дугіна.

Нагадаємо, 12 квітня в Слов'янську силовики схопили журналіста "Громадського ТБ" Сергія Гришина та журналіста "Еха Москви" Іллю Азара. Їм погрожували і заборонили працювати в місті.

16 квітня в Слов'янську невідомі захопили журналіста Сергія Лефтера. Його місцезнаходження досі невідомо.

У ніч з 16 на 17 квітня у Слов'янську озброєні люди забрали всі документи та оргтехніку у журналіста Романа Губи під час нічного обшуку його квартири.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram