ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ затримала в Одесі екстремістів, які планували бити ветеранів 9 травня

Учасники угруповання діяли на замовлення одного з російських телеканалів

Служба безпеки України викрила та припинила злочинну діяльність екстремістсько-терористичної групи, так званої "Бригади оперативного реагування", яка з квітня діяла в Одеській області.

Як повідомляє прес-центр СБУ, 25 квітня співробітники СБУ затримали п'ятьох учасників цієї злочинної групи під час спроби підпалу "коктейлями Молотова" офісу одного з відділень ПриватБанку.

Фото: http://www.sbu.gov.ua/

Під час огляду автомобіля затриманих вилучено вогнепальну зброю з набоями, залишки запальної суміші і засоби відеозйомки, на які зловмисники фіксували свої протиправні дії.

Фото: http://www.sbu.gov.ua/

СБУ з'ясувала, що учасники цього екстремістського угруповання фактично діяли на замовлення одного з російських телеканалів, отримуючи матеріальну винагороду за кожну акцію - створення необхідної російським телевізійникам "картинки".

Встановлено, що зловмисники планували влаштувати в Одесі провокації на 9 травня. Вони збиралися, за їх словами, "цинічно тероризувати" ветеранів, надалі звинувативши в насильницьких діях проукраїнські сили.

Лідер "БОР", 35-річний житель Одеси, який тривалий час проживав у Криму, розробив і розмістив в мережі Інтернет посібник "План перехоплення влади" з конкретними рекомендаціями збройного опору чинній владі.

У ніч на 20 квітня група здійснила спробу підпалу одного з одеських супермаркетів.

Учасники групи розповсюджували агітаційні матеріали, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, здійснювали різного роду провокаційні акції та екстремістські дії, надавали методичні рекомендації щодо виготовлення так званих "коктейлів Молотова". Крім цього вони залякували громадян, які підтримували діяльність "Євромайдану", підпалювали офісні приміщення, приватні будинки, квартири, машини, магазини.

Учасники групи використовували методи конспірації: фальшиві державні автомобільні номери, умовні сигнали, маски-балаклави і т.д.

Управлінням СБ України в Одеській області розпочато кримінальні провадження у ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч.2 ст.194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram