ГоловнаСуспільствоПодії

"Свободівців", які зникли в Києві, затримала СБУ

Силовики виявили у "активістів" арсенал зброї, їх підозрюють у тероризмі

Служба безпеки України 21 травня під час АТО затримала в Києві двох диверсантів, учасників терористичної групи.

Як повідомляє прес-служба СБУ, в січні вони прибули з Криму до Києва, де під виглядом прихильників Євромайдану приєдналися до активістів у КМДА.

Фото: http://www.sbu.gov.ua

"Позиціонуючи себе активними учасниками Євромайдану, "О" і "С" готували низку акцій диверсійно-підривного характеру проти нашої держави, збирали і передавали своїм російським координаторам інформацію про перебіг подій.

Значна суспільна небезпека полягала також у тому, що вказані особи - колишні міліціонери, які володіли спеціальними знаннями про методи роботи правоохоронних органів", - йдеться в повідомленні відомства.

Фото: Олександр Костенко і Станіслав Краснов

СБУ встановлено, що в квітні за вказівкою свого координатора по Росії зловмисники зустрілися і забезпечили вогнепальною зброєю громадянку РФ Марію Коледу, яка виконувала завдання російських спецслужб з дестабілізації ситуації в південних областях України. Як відомо, 23-річну Коледу СБУ затримала 8 квітня.

"Під час санкційних обшуків за місцями проживання "О" і "С", а також у нежитлових приміщеннях, якими користувалися, виявлено зброю, боєприпаси та вибухівку, зокрема: три автомати Калашникова АКСУ, два пістолети Макарова, пневматичну снайперську гвинтівку високого тиску, травматичний пістолет, перероблений для відстрілу патронів несмертельної дії, ручні гранати РГД-42 та Ф -1, велика кількість бойових патронів і саморобних вибухових пристроїв", - повідомляє СБУ.

Фото: Олександр Костенко і Станіслав Краснов

Також силовики виявили в квартирі таку кількість компонентів для виготовлення вибухових пристроїв (порох, селітра, ацетон, запали, бікфордові шнури, металеві контейнери, годинникові механізми тощо), що вибухо-технічні служби були змушені евакуювати жителів будинку.

В одному з гаражів, яким користувалися диверсанти, виявлено значну кількість матеріальних цінностей, викрадених з приміщень КМДА, зокрема, державні та ювілейні нагороди (понад 10 тис. од.), меблі, металеві сейфи, комп'ютери та побутова техніка.

Фото: http://www.sbu.gov.ua

Під час затримання зловмисники чинили опір, намагаючись втекти. Зараз тривають відповідні слідчі дії.

Раніше повідомляли, що вчора квартиру, де жили два активіста "Свободи" - Олександр Костенко і Станіслав Краснов - розгромили невідомі, після чого з хлопцями зник зв'язок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram