ГоловнаСуспільствоПодії

Донецька влада і міліція нічого не знають про "військовий стан", запроваджений ДНР

У ДНР поняття "військовий стан" не пояснили

Донецька влада і міліція нічого не знають про "військовий стан", запроваджений ДНР
Фото: EPA/UPG

У Донецькій міськраді не можуть пояснити, що означає "військовий стан", про запровадження якого оголосила влада самопроголошеної Донецької народної республіки увечері 25 травня.

Про це повідомляє "ОстроВ" із посиланням на заяву начальника Управління зв'язків із громадськістю Донецької міської ради Максима Ровінського.

"Усі служби життєзабезпечення міста працюють у штатному режимі", - сказав він.

У Головному управлінні МВС у Донецькій області теж на знають про жоден "військовий стан" від ДНР.

"Міліції про це нічого не відомо. Правоохоронці несуть службу, як і раніше", - повідомили агентство у відділі зв'язків із громадськістю донецького головкому.

Як повідомляли, у своєму зверненні в ефірі місцевого телебачення голова ДНР Денис Пушилін заявив, що на території "Донецької народної республіки" із 26 травня вводять "військовий стан".

"Завтра (26 травня) з нульової години нуля хвилин вводиться військовий стан. Наше найближче завдання - очистити нашу територію від чужих військ", - заявляв Пушилін у ніч проти понеділка, 26 травня.

При цьому він не вказав в ефірі, що, на його думку, передбачає введення воєнного стану - стосується це городян і гостей Донецька й області, чи лише представників ДНР у плані мобілізації сил.

Увечері в неділю, 25 травня, керівники силового блоку українського уряду заявили, що антитерористична операція на сході триватиме.

Довідка: Військовий стан - особливий правовий режим у державі або в його частині, як правило у воєнну пору, який встановлюють за рішенням вищого органу державної влади в разі агресії проти держави або безпосередньої загрози агресії.

Військовому стану притаманне запровадження визначеної законом держави сукупності надзвичайних заходів охорони державної безпеки та громадського порядку в країні. Встановлюється підвищена відповідальність (за законами воєнного часу) за непокору (невиконання) наказам і розпорядженням військової влади держави.

Воєнний стан зазвичай передбачає істотне обмеження деяких прав і свобод громадян, у тому числі таких основних, як свобода пересування, свобода зборів, свобода слова, право на судовий розгляд справ, право на недоторканність майна тощо. Крім того, судова і виконавча влада може бути передана військовим судам і військовому командуванню.

Проте військовий стан можуть увести і через внутрішні чинники. Наприклад, у мирний час військовий стан вводили у Франції (1948 році), в різних штатах і містах США для збройного придушення робітничих страйків, а також расових (1962 рік) і негритянських заворушень (наприклад, 1968 року), для придушення невдоволення в Канаді (1970 рік), через зростання невдоволення населення було введено військовий стан у Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram