ГоловнаСуспільствоПодії

ІМІ: від початку року в Україні вбито 7 журналістів

Нападів на співробітників ЗМІ на сході поменшало, а в Криму розквітла цензура

ІМІ: від початку року в Україні вбито 7 журналістів
Фото: Макс Левин

Від початку року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 7 убивств журналістів на території України. Також зафіксовано 265 випадків побиття та нападів на журналістів, 119 фактів перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і 120 випадків цензури.

Про це йдеться в результатах моніторингу порушень прав журналістів Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

Основними у сфері свободи слова в Україні в серпні стали загибель у Донецькій області російського журналіста Андрія Стеніна, різке зростання тиску на журналістів і ЗМІ з боку окупаційної влади Криму і продовження захоплення терористами в полон журналістів.

В ІМІ вважають, що обставини загибелі Стеніна потребують ретельного та неупередженого розслідування, досі відомо лише те, що він перебував у машині, в яку влучив снаряд. Українська сторона зараз не має доступу до місця події, оскільки цю територію контролюють терористи ДНР.

За минулий місяць зафіксовано 9 випадків порушення свободи слова в Криму, тоді як у липні було зафіксовано тільки одне порушення.

Серед зафіксованих у серпні випадків нападів на журналістів лише один інцидент стався в зоні АТО - там поранили фотографа Олександра Глядєлова. В інших випадках журналістів били в Києві, Чернігові, Одесі та під Полтавою. ІМІ відзначає, що більшість редакцій ЗМІ на сході України закрилися або виїхали в інші регіони через напади і погрози. Однак тепер спостерігачі фіксують погрози через коментарі, телефонні дзвінки і SMS.

Нагадаємо, від початку року в Україні загинули шість працівників іноземних ЗМІ. Крім названого Стеніна, у травні в Донецькій області загинув італійський фоторепортер Андреа Роккелі, а в червні в зоні бойових дій загинули кореспонденти російських телеканалів Ігор Корнелюк, Антон Волошин і Анатолій Клян.

У лютому в Києві від рук "тітушок" загинув журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram