ГоловнаСуспільствоПодії

Акції в пам'ять про загиблих журналістів відбулися в п'яти містах України

Люди вийшли на площі в Києві, Львові, Чернігові, Чернівцях та Луцьку

Сьогодні, 16 вересня, журналісти України згадували про загиблих колег.

У Києві близько 13:00 активісти руху "Стоп цензурі!" провели прес-конференцію, де розповіли про різке зростання нападів на журналістів за останні роки.

Приблизно о 17:30 до пам'ятної дошки з іменами загиблих журналістів на Хрещатику приїхав Президент України Петро Порошенко. Зробив він це за годину до масової акції і таким чином уникнув спілкування з великою кількістю журналістів та активістів, які навіть заготовили для нього послання.

Фото предоставлено Независимым медиапрофсоюзом
Фото предоставлено Независимым медиапрофсоюзом

Близько 18:30 люди зібралися на Хрещатикубіля будівлі, де розташовані офіси Нацспілки журналістів і Незалежної медіа-профспілки. Після короткого мітингу біля пам'ятної таблички з іменами загиблих мітинг перемістився на площу Незалежності. Там активісти та журналісти виклали зі свічок напис "ГІЯ" і число 71. Гія - це скорочене ім'я Георгія Гонгадзе, зниклого 16 вересні 2001 року і якого пізніше знайшли мертвим у лісі під Києвом. 71 - кількість українських журналістів, які загинули з часу проголошення незалежності країни. На мітингу зачитали імена та прізвища усіх загиблих та вшанували їх хвилиною мовчання.

Уже близько 20:00 колона з Майдану Незалежності рушила до Адміністрації президента. Біля залізних воріт, які перекривають доступ до президентського офісу, активісти скандували "Замовників - на нари!", "Правду!". Акцію організували рух "Відсіч", Нацспілки журналістів, Незалежна медіа-профспілка, Інститут масової інформації.

Такі ж акції пройшли ще мінімум у чотирьох містах України: у Львові, Луцьку, Чернігові та Чернівцях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram