ГоловнаСуспільствоПодії

З Криму бойовикам на Донбасі мають намір передати майже 4 млрд грн, - активіст

Ця сума дозволить бойовикам спокійно діяти певний перехідний період

З Криму бойовикам на Донбасі мають намір передати майже 4 млрд грн, - активіст
Фото: EPA/UPG

Із Криму для потреб бойовиків самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" мають намір ввезти готівкову гривневу масу, близько 3,9 млрд грн.

Про це повідомив глава громадської організації Громадянська ініціатива "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

За його словами, цю інформацію йому надали джерела, близькі до "ЛНР", а також місцеві інформатори, члени його громадської організації.

"Найближчим часом з Криму на територію Донбасу буде ввезено готівкову гривневу масу, близько 3,9 млрд гривень. Вони зараз зберігаються на півострові в захопленому відділенні Нацбанку та охороняються російськими спецслужбами", - повідомив Снєгирьов.

При цьому він додав, що "це дуже велика сума для Донецької та Луганської областей, яка дозволить їм спокійно функціонувати певний перехідний період".

"Росіяни вчинили прагматично: навіщо вводити російський рубль на територіях, де є повна девальвація національної валюти і нестабільний курс? Крім того, в умовах падіння цін на нафту! РФ "не проковтне" ці дві області, тому що це призведе до подальшого падіння курсу рубля. Тому вони вирішити розв’язати проблему за рахунок українських грошей, залишених у Криму", - пояснив Снєгирьов.

При цьому він зазначив, що оборот нової валюти на окупованих територіях Донецької та Луганської областей неможливий, оскільки "на території, яка перебуває в юридичному полі України, з особливим статусом чи ні, не може функціонувати інша валюта".

Нагадаємо, після окупації Криму Центральний банк РФ привласнив 700 млн гривень, що знаходилися на балансі відділення Національного банку України в Криму у вигляді активів, 2 млрд гривень іпотечних зобов'язань НБУ, близько 4 млрд гривень готівкових коштів зі сховищ НБУ в Сімферополі, а також 300 кг золота і дорогоцінних металів зі сховищ Ощадбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram