ГоловнаСуспільствоПодії

Завербований льотчик збирався викрасти для Росії літак Су-24М

СБУ розповіла детективну історію про державну зраду

 Завербований льотчик збирався викрасти для Росії літак Су-24М
Фото: ria.ru

СБУ заявила про запобігання спроби викрадення українського літака Су-24М, організованою російською розвідкою.

Як сказано в повідомленні прес-служби СБУ, 22 вересня затримано завербованого Росією заступника командира авіаційної ескадрильї, який брав участь в АТО.

Як з'ясувалося, вербування льотчика відбувалося у кілька етапів. У Росії у нього є брат - полковник ЗС РФ у відставці, в червні цього року він приїхав в Україну і запропонував за гроші викрасти літак. Пізніше, щоб льотчик думав швидше, в Росії затримали його дружину і доньку, які приїхали в гості до родичів. Протягом трьох тижнів їх примусово утримували в готелях Москви і Санкт-Петербурга.

У цей час із льотчиком зв'язався російський розвідник, який діяв під псевдонімом "Главврач", запропонувавши за викрадення літака звання полковника ЗС Росії, житло і 30 тис. доларів США. Одночасно він пригрозив, що до його дружини і доньки застосують силу. Український льотчик погодився на цю пропозицію.

Планувалося, що він під час АТО перетне кордон на літаку і посадить його в Курську. Підготовка до крадіжки тривала у серпні-вересні, з льотчиком велося листування з Росії електронною поштою у вигляді зашифрованих листів.

СБУ зазначає, що контррозвідка вчасно розкрила намір льотчика й відсторонила його від польотів. Тепер його звинувачують за статтею "зрада", за якою можна сісти у в'язницю на 15 років. Справу розслідує управління СБУ у Хмельницькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram