ГоловнаСуспільствоПодії

ЗСУ заявляють про ймовірність завдавання РФ превентивного ядерного удару надмалої потужності по Україні

У ВСУ побоюються нападу на Україну

Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних сил України заявляє про високу ймовірність завдавання Росією превентивного ядерного удару надмалої потужності по території України.

Про це на прес-конференції сказав начальник НДІ, полковник Ігор Чепков.

Він зазначив, що нещодавно один з керівників Міністерства оборони Російської Федерації, розмірковуючи про прийняття нової військової доктрини, запропонував визначитися із зовнішнім ворогом і завдати по його території превентивний ядерний удар.

"Ми розглядаємо це дуже серйозно, аналізуємо і робимо висновки, що застосування такої зброї (ядерної), особливо в місцях не урбанізованих, має досить високу ймовірність", - заявив Чепков.

Він підкреслив, що йдеться про надмалі тактичні удари потужністю близько 0,2 кілотонни.

Такий тактичний ядерний удар призводить до повного знищення всіх споруд в радіусі 270 м від епіцентру, тепловий удар призводить до ураження 80% особового складу з опіками 3 ступеня в радіусі 600 метрів і може призвести до радіоактивних опадів.

Чепков повідомив, що на конференції в 2013 році у Львові Росія пропонувала Білорусі в рамках навчань змоделювати завдавання превентивного ядерного удару по Україні, але керівництво Білорусі відмовилося від пропозиції.

На думку начальника НДІ, цей факт свідчить про підготовку російським керівництвом нападу на Україну.

Снаряд із збідненим ураном може використовуватися в застосовуваних російською армією в зоні проведення антитерористичної операції мінометах "Тюльпан".

При цьому доказів власне застосування ядерних зарядів бойовиками або російськими військовими проти сил АТО немає, але НДІ озброєння ЗСУ вивчає це питання.

За словами Чепкова, фотографії знищеної української бронетехніки і характер її ушкоджень дозволяють висувати припущення про застосування снарядів з ураном.

При цьому керівник НДІ сказав, що доведено факт застосування російськими військовими в зоні АТО снарядів підвищеної бронебійності з карбід-вольфрамовим осердям.

Нагадаємо, у вересні міністр оборони Валерій Гелетей заявив про погрози Росії застосувати ядерну зброю проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram