ГоловнаСуспільствоПодії

Військові експерти знайшли докази наявності у бойовиків російських танків

Наявність танка T-72BM на території України свідчить про постачання Росією зброї сепаратистам

В обгорілих залишках двох танків, виявлених серед кількох десятків спалених машин поблизу села у Старобешівському районі Донецької області, військові експерти впізнали російські.

Про це повідомляє агентство Reuters і публікує відповідні фотографії, пише "Голос Америки".

Як повідомляє видання, фото спалених танків показали чотирьом незалежним експертам, які підтвердили, що цей тип використовується тільки в російській армії.

Щонайменше одна з машин, погодилися експерти, є танком T-72BM, російською модифікацією відомого радянського танка. Як кажуть експерти, нема інформації, що цю модель танків експортують.

"Велику кількість таких танків використовує російська армія, але немає даних про їх експорт або використання за кордоном", - цитує агентство військового аналітика з лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Джозефа Демпсі. За його словами, наявність цього танка на території України свідчить про постачання Росією зброї сепаратистам.

Крім того, за даними Reuters, протитанкові ракети, які виявили поблизу десятків зруйнованих танків, також свідчать про причетність Росії, оскільки на місці було виявлено частини ракет протитанкового комплексу "Корнет". Троє з двох опитаних агентством експертів засвідчили, що Україна не має протитанкових ракетних комплексів такого типу.

За даними Reuters, у траншеях біля танків виявили упаковки з-під сухпайків, з етикеток яких випливає, що їх зроблено для Міноборони Росії. У компанії, яка їх виробляє, підтвердили, що ці пайки не продають за межі Росії.

Росія неодноразово заперечувала присутність своїх регулярних військ в Україні, про що заявляють Київ і Захід, і стверджувала, що російські військові або заблукали під час навчань, або взяли відпустку і поїхали на український Схід добровольцями.

Нагадаємо, 22 жовтня президент Росії Володимир Путін підписав закон про грошові компенсації сім'ям солдатів, загиблим або зниклим безвісти на навчаннях.

За оцінками правозахисників, в Україні вже загинуло або пропало безвісти кілька тисяч російських солдатів, яких у РФ або оголошують дезертирами, або звільняють з армії заднім числом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram