ГоловнаСуспільствоПодії

Бойовики пропонують силам АТО під Смілим до опівночі вийти з оточення

Українським військовим сьогодні дозволили вивезти загиблих

Бойовики обіцяють випустити з оточення українських військових, які утримують 32-й блокпост біля села Смілого в Луганській області, якщо вони залишать свої позиції до опівночі.

Про це повідомляє "Громадське. ТБ" з посиланням на свого кореспондента Настю Станко, яка побувала на 31-му блокпосту.

Водночас командування не дає ніяких конкретних наказів - ні атакувати, ні відступати. Єдиний наказ, який зараз мають гвардійці, - "триматися".

Фото: hromadske.tv

За словами видання, "триматися" військовим пропонують на воді і макаронах, які бойовики пропустили вперше за два тижні. Однак і цю передачу ретельно перевірили і дозволили провезти тільки 5 пачок сигарет на людину і декілька бутлів води.

Прориватися з оточення українські військові самостійно не можуть, оскільки зараз у Смілому розміщена важка техніка бойовиків, зокрема "Гради". Разом із сепаратистами там стоять військові 34-го псковського полку, сьогодні вночі прийшло підкріплення чеченців, сербів і Донських козаків. Поле навколо блокпоста також заміноване, повідомляє Станко.

Фото: hromadske.tv

За словами голови правління правозахисного центру "Поступ" Костянтина Реуцького, якщо сили АТО не залишать оточений блокпост, їх погрожують "закатати танками".

Правозахисник нагадав у себе у Facebook, що в оточенні під Смілим уже 13 днів перебуває понад сотня українських військових.

Також військовим сьогодні дозволили забрати тіла загиблих побратимів. Як повідомляє Станко, з поля бою вдалося забрати тіла 4 загиблих. З них - троє бійців батальйону "Айдар" та один з командирів Національної гвардії, який загинув минулої неділі. Бійці забрали з поля бою останки ще 5-6 загиблих.

Фото: reutski

Про критичну ситуацію на 32-му блокпосту також повідомили волонтери з Фонду Діани Макарової. "На 32 блокпосту наші хлопці вмирають. Там зараз немає боїв, немає. Вони вмирають від холоду, голоду та зневоднення. Командування не дає дозволу їм на вихід", - йдеться в повідомленні на сторінці фонду у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram