ГоловнаСуспільствоПодії

Активісти вимагали від Генпрокуратури закрити справу проти 51 бригади. Один з активістів опинився у суді (оновлено)

Заступник генпрокурора Матіос назвав учасників акції на підтримку військових "людьми з низьким рівнем IQ" і подав до суду за вилиту на нього воду

Активіст "Автомайдану Київ" Дмитро Карп потрапив до суду внаслідок пікету під Генпрокуратурою на підтримку бійців 51 бригади. Карп вилив воду на заступника генпрокурора - головного військового прокурора Анатолія Матіоса, який назвав учасників акції "людьми з низьким рівнем IQ". У результаті Матіос написав на активіста заяву, звинувативши його в дрібному хуліганстві. Зараз Карп на волі, суд відклав засідання до 12 листопада.

Раніше сьогодні активісти "Автомайдану Київ", бійці батальйону "Айдар" і родичі військовослужбовців провели спільний пікет Генеральної прокуратури України на підтримку бійців 51 бригади. Протягом 3 місяців 41 солдата утримують під вартою у військовій частині в Запоріжжі після того, як вони вибралися з "котла", перейшовши кордон з Росією. Їх звинуватили в дезертирстві. Але активісти впевнені, що справу потрібно закрити через відсутність складу злочину.

Світлана - сестра одного з бійців, які перебувають під слідством, - вважає, що їх судять за те, що вони залишилися живими:

"Вони там були без зброї, без їжі і без води - їх усі покинули, коли вони просили про підмогу. А тепер військові начальники хочуть їх засудити. Ми прийшли, щоб їх виправдали. І ми будемо вимагати відкритого судового процесу. Якщо вони щось зробили не так - нехай їх судять за законом. А якщо немає доказів - нехай їх виправдовують», - переконана жінка.

Світлана
Фото: Макс Требухов
Світлана

"Нам сказали, що це справа політична: як скаже влада, так і буде. Генерала жодного не засудили, тільки простих солдатів судять. Те, що солдати загинули - нібито самі винуваті", - прокоментувала процес Тетяна Січкун, дружина іншого підслідного з 51 бригади, яка з двома дітьми вже 7 місяців чекає на чоловіка з війни.

Тетяна Січкун
Фото: Макс Требухов
Тетяна Січкун

Усього на пікет приїхали 20 родичок підслідних бійців з Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Адвокат одного з підозрюваних Анатолій Башловка каже, що зараз на бійців тиснуть, щоб вони підписали договір зі слідством на 5 років умовно із 3 роками відстрочки. За його словами, військовим погрожують то продовженням арешту в Запоріжжі ще на півроку, то судом у Луганській області, де їм уже ніхто не допоможе.

"Дуже схоже на замовну політичну справу. Оскільки на самому початку оголосили, що хлопці - злочинці, і комусь тепер хочеться довести їхню провину. Особисто прокурор Запорізької області, який веде цю справу (Михайло Івлєв - ред.), пообіцяв нам, коли ми востаннє там були на судовому засіданні, що в них буде обвинувальний вирок. Ми ж йому пообіцяли, що людина, яка поводиться так "етично", позбудеться своєї посади", - сказала активістка організації "Автомайдан Київ" Катерина Кувіта, яка організовує акції на підтримку бійців упродовж 3 місяців.

"За цей час не здійснювалося жодних процесуальних дій. Хлопці просто там сидять. На запитання, де документи, бойові журнали і так далі - відповідь: їх немає, все було знищено під час відступу. Хоча за всіма правилами, повинні бути копії документів. Довести провину хлопців неможливо, бо документи знищено, їх не існує", - наголосив Башловка. За його словами, нехлюйство, яке процвітає в армії, намагаються тепер перекласти на рядових військових.

Адвокат зазначив, що частина бійців із "котла" навіть не отримала статусу учасника АТО, а в саму зону бойових дій багатьох відправили обманом, змусивши написати заяву про те, що вони - добровольці. При цьому дехто навіть не пройшов медкомісію. Багато бійців служать за спеціальностями, які відрізняються від тих, що вказані у військових квитках.

"Саме рішення про запобіжний захід - на рівні ідіотизму. Обирається найлегший запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, і суддя робить приписку, що вони повинні перебувати у військовій частині. Фактично об'єднали домашній арешт з особистим зобов'язанням", - наголосив адвокат одного з бійців Анатолій Башловка.

Активіст "Автомайдану Київ" Дмитро Карп додав, що 51 бригада до "котла" під Червонопартизанськом мала особистий конфлікт із генералом Пушняковим, який зачаїв на них образу, і це може бути причиною нещасть бійців. Генерал нібито пообіцяв військовослужбовцям, що розправиться з ними.

"Хотілося б, щоб Генпрокуратура розібралася із цим - він, людина в генеральських погонах, не мав права таке говорити", - сказав Карп.

"Автомайдан Київ" оголосив про повторення пікету Генпрокуратури 5 листопада о 10:00 і що домагатиметься зустрічі з генпрокурором Віталієм Яремою.

Нагадаємо, 41 боєць 51 ОМБР, які захищали ділянку державного кордону в районі Червонопартизанська, в липні потрапив в оточення бойовиків. Залишившись без боєприпасів і будь-якого постачання, бійці 25 липня перетнули кордон з Росією, а потім повернулися в Україну, не зрадивши присяги, зберігши собі життя. Відтоді вони заблоковані у військовій частині в Запоріжжі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram