ГоловнаСуспільствоПодії

Мешканців Західної України робили рабами в Росії

Українців утримували в бараках із написами "Ласкаво просимо до пекла"

Мешканців Західної України робили рабами в Росії
Теплицы, в которых работали украинцы
Фото: mvs.gov.ua

На Тернопільщині міліція викрила злочинну групу, учасники якої впродовж декількох років переправляли українців у Росію, де вони ставали трудовими рабами.

"Замість обіцяної високооплачуваної роботи, комфортабельних умов для проживання та їдальні на постраждалих чекали бараки з написами "Ласкаво просимо до пекла", дерев'яні піддони для сну і важка праця", - сказано в повідомленні МВС.

Організували торгівлю "живою силою" троє українців і двоє громадян сусідньої держави. Кандидатів добирали з малозабезпечених сімей Тернопільської та Закарпатської областей. Перевагу надавали або особам без постійного місця проживання, або одиноким людям.

Людям обіцяли роботу в сільському господарстві із заробітком тисяча доларів на місяць, пансіонатом із триразовим харчуванням і безкоштовним проїздом.

Після набору групи, яка в середньому складалася з 20 осіб, їх відправляли в Краснодарський край. Там у постраждалих одразу відбирали паспорти і телефони, вони опинялися під наглядом цілодобової охорони із собаками.

"Постраждалі працювали щодня з 5 ранку до 9 вечора в теплицях, де температура сягала 45 градусів. Проживали трудові раби в бараках у нелюдських умовах, їх практично не годували, а про обіцяну зарплату не було й мови. Сміливців, які намагалися втекти, ловили, а потім жорстоко били", - сказано в повідомленні.

За попередніми підрахунками, за час існування групи в РФ було переправлено 70 громадян України. Серед постраждалих були навіть неповнолітня дівчина і вагітна жінка.

Затримали злочинців співробітники Тернопільського УБОЗ уночі 5 листопада під час спроби перевезти через кордон 17 осіб.

Правоохоронці провели 8 санкціонованих обшуків, у результаті чого вилучили мікроавтобус, яким перевозили за кордон потерпілих, паспорти громадян України, блокноти із записами особистих даних раніше відправлених осіб, платіжні картки та грошові кошти: 10 тисяч гривень, 2 тисячі доларів, 15 тисяч рублів.

Зараз вирішується питання про обрання фігурантам запобіжного заходу, працюють над притягненням до кримінальної відповідальності учасників групи, які діють за кордоном. Кримінальні провадження відкрито за

ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) КК. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram