ГоловнаСуспільствоПодії

В ЄСПЛ подано позов до України за катастрофу малайзійського "Боїнга"

Три німецькі сім'ї сподіваються стягнути з Києва відшкодування моральної шкоди на суму $1 млн кожна

В ЄСПЛ подано позов до України за катастрофу малайзійського "Боїнга"
архив

Мати Ольги Л., 23-річної пасажирки з Німеччини, загиблої при катастрофі "Боїнга-777" під Донецьком, подала позов до України в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Як повідомляє німецьке видання Bild am Sonntag, жінка звинувачує українську владу у "вбивстві шляхом бездіяльності" і вимагає відшкодування моральної шкоди на суму $1 млн.

Позивач заявляє, що з початком бойових дій на сході країни Україна була зобов'язана закрити свій повітряний простір для прольоту цивільних повітряних суден. Однак вона нібито не зробила цього в надії зберегти збори за авіатранзит.

Юрист, експерт з повітряного права Ельмар Джимулла (Elmar Giemulla) представляє інтереси матері Ольги Л. і ще двох німецьких сімей, які втратили в катастрофі рідних, повідомляє газета Bild.

"За міжнародним правом, будь-яка країна, відкриваючи свій повітряний простір для транзитних рейсів, несе відповідальність за гарантування безпеки прольоту. Україна цього зобов'язання не виконала", - заявив Джимулла.

Протягом найближчих двох тижнів адвокат має намір подати ще два аналогічні позови. Позов матері німецької дівчини було подано першим минулого тижня, але відомо про це стало тільки тепер.

"Крім матеріальних збитків від загибелі судна, мусять бути відшкодовані біль і страждання рідних загиблих. За моєю оцінкою, компенсація становитиме щонайменше мільйон доларів родичам кожної жертви", - сказала юрист.

Нагадаємо, Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", що здійснював рейс за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, було збито 17 липня на території України в районі населеного пункту Грабове в Донецькій області. Внаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 осіб, що були на борту. Більшість пасажирів були голландцями.

Точну причину падіння літака досі не встановлено, розслідування катастрофи продовжено щонайменше до серпня 2015 року. За однією з версій, лайнер збили донецькі бойовики, які, ймовірно, переплутали його з українським транспортником.

Авіакомпанія Malaysia Airlines виплатила по €5 тис. сім`ям пасажирів загиблого рейсу. Вона також гарантувала родичам кожної жертви катастрофи додаткові виплати по €50 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram