ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві шахраї обдурили покупців iPhone на 20 млн гривень

Злочинці брали гроші і просили чекати

У Києві шахраї обдурили покупців iPhone на 20 млн гривень
Фото: Newsru.com

Голосіївська міліція Києва затримала групу злочинців, які під приводом продажу телефонів iPhone заволоділи коштами громадян України на суму близько 20 мільйонів гривень.

Як повідомляє прес-служба міліції, звернення від ошуканих клієнтів одного з магазинів електронної техніки почали надходити наприкінці грудня.

Увагу правоохоронців привернула значна заборгованість перед клієнтами та відсутність товару в магазині. Було відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайського заволодіння майном громадян в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що група осіб, під виглядом магазину з продажу електронних товарів, організувала схему заволодіння грошовими коштами, яка полягала в наборі клієнтської бази шляхом значного демпінгу цін на продукцію.

Зі свідчень потерпілих стало відомо, що організатори злочинної схеми намагалися викликати довіру у покупців, доставляючи товар невеликими партіями, і збільшити обсяги продукції, що продається в Новорічні та Різдвяні свята. Товар спочатку вибирали на сайті, оплатити його можна було, під'їхавши в магазин, де підписувався договір про надання послуг.

Один з ошуканих киян розповідає, що, замовивши спочатку три мобільні телефони, які він згодом отримав, він замовив ще 10, проте їх не отримав. Менеджери магазину заспокоювали, що товар знаходиться на митниці. Про махінації магазину він дізнався з Інтернет-ресурсу, створеного ошуканими покупцями брендової техніки, після чого звернувся в міліцію.

Особливістю схеми була поставка товару з відстрочкою 7-10 днів, що давало можливість шахраям безкарно втекти з грошима після оформлення замовлення. Що, ймовірно, планувалося зробити після оформлення максимальної кількості замовлень.

Однак, завдяки оперативним діям Голосіївської міліції та громадських організацій, дії шахрайської групи вдалося припинити і запобігти збільшенню кількості ошуканих громадян.

Наразі слідчий відділ Голосіївського райуправління двом колишнім працівникам магазину оголосив про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене групою осіб в особливо великих розмірах). Голосіївським райсудом міста Києва їм обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на час досудового розслідування. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram