ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві активісти вимагають заборонити будівництво, яке загрожує зсувами біля житлових будинків (ОНОВЛЕНО)

Жителі історичної місцевості Звіринець своїми автомобілями перекрили в'їзд на територію незаконної забудови.

На вул. Звіринецькій, 72 у Києві місцеві жителі перекрили дорогу своїми автомобілями, протестуючи проти будівництва житлового комплексу на схилі 50-метрового пагорба. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

У безстроковій акції беруть участь близько 40 осіб, які перегородили доступ до будівництва автотранспорту. Їхня основна вимога - внести питання про забудову на Звіринці в порядок денний Київради і скасувати виданий раніше дозвіл на будівництво. Вони вбачають проблему в тому, що Українську державну будівельну корпорацію "Укрбуд" (компанія-забудовник) очолює Максим Микитась, депутат Київської міськради від партії "Удар" мера Києва Віталія Кличка.

За словами активіста Віталія Черняховського, робітники вже вирубали дерева на зсувонебезпечному схилі гори і захопили автостоянку для автомобілів місцевих жителів.

"Знищено сотні дерев - а вони були висаджені, щоб утримати схил", - сказав активіст. Роботи на ділянці на схилі пагорба, що наполовину складається з насипного ґрунту, днями вже призвели до зсуву.

За даними учасників акції, в планах корпорації "Укрбуд" - побудувати в цьому місці житловий комплекс з двох будівель на 26 поверхів, з 5-рівневим підземним паркінгом. Люди впевнені, що це будівництво спричинить зсув ґрунту - в результаті їхні будинки можуть стати аварійними.

"Ґрунт однаково попливе, і наш будинок визнають аварійним. Наш будинок їм не потрібен навпроти нових будівель", - сказав у коментарі LB.ua учасник акції Віктор Скала, який живе в будинку напроти будівництва по вул. Звіринецькій, 63а.

За його даними, щоб утримати насип, забудовник зібрався копати яму завглибшки 45 м і встановлювати в ній підпірну стінку, щоб гарантувати безпеку об'єкта, однак активісти не вірять у дотримання всіх норм під час зведення будинку на такій ділянці.

"Будівництву вже присвоєно 5-ту категорію складності, яку, як правило, дають об'єктам у горах, де небезпечно будувати. А вони тут намагаються побудувати "золотий" будинок. Проектувальник сказав, що сам фундамент буде вп'ятеро дорожчий за весь будинок і ніколи не окупиться", - сказав Скала.

На місце події приїхали представники міліції та забудовника. Останні спробували протаранити загородження з автомобілів учасників акції за допомогою вантажівки - це відбувалося в присутності міліціонерів, які не втручалися в ситуацію. Правоохоронці лише повідомили мешканців, що ті не мають права перешкоджати проїзду. Крім того, один з представників забудовника (на фото - в синій куртці, ред.) нападав на активіста, який записував його погрози на диктофон у мобільному телефоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram