ГоловнаСуспільствоПодії

Запоріжжю загрожує техногенна катастрофа

Найбільший завод міста відключають від електроенергії.

Запоріжжю загрожує техногенна катастрофа
Фото: www.life.zp.ua

Меткомбінат "Запоріжсталь", який входить у групу "Метінвест", у п'ятницю отримав офіційне повідомлення від "Запоріжжяобленерго" про знеструмлення. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-реліз комбінату.

При цьому наголошують, що напередодні, 22 травня цього року, комбінат "Запоріжсталь" незаконно відключили від автоматичного відшкодування ПДВ. Так комбінат поставили в умови дефіциту обігових коштів, необхідних для здійснення обов'язкових платежів державним монополістам за поставлені енергоносії.

"Складається враження, що з комбінату цілеспрямовано штучно було вимито обігові кошти перед здійсненням важливих платежів. Такі дії з боку влади можна розглядати або як непрофесіоналізм, який веде до повного розвалу економіки і вбиває вітчизняні підприємства. Або такі дії слід розцінювати як планомірну кампанію знищення комбінату і його трудового колективу. Враження, що своєю ефективною роботою ми просто комусь заважаємо", - заявив генеральний директор комбінату "Запоріжсталь" Ростислав Шурма.

За його словами, відключення від електроенергії металургійного гіганта призведе до екологічної та техногенної катастроф. Різке відключення систем газо- і водоочистки агрегатів з величезною кількістю рідкого металу, котлів високого тиску загрожує масштабними технологічними аваріями, які загрожують життю та здоров'ю людей.

Ліквідація наслідків аварій внаслідок відключення від електроенергії і запуск виробництва вимагають колосальних коштів і часу, що за нинішніх умов означає практично загибель комбінату - найбільшого містотворчого підприємства Запорізької області та України. Зупинка підприємства зумовить недоотримання бюджетами всіх рівнів мільярдів гривень. Припинення роботи комбінату "Запоріжсталь" завдасть величезного економічного та соціального удару по регіону, що неминуче спровокує соціальний колапс у прифронтовій Запорізької області.

У прес-релізі уточнено, що зараз сукупний борг держави перед комбінатом "Запоріжсталь" з відшкодування ПДВ становить близько 650 млн грн. Заборгованість "Запоріжсталі" за постачання електроенергії перед державним монополістом - "Запоріжжяобленерго" - близько 98 млн грн. Раніше комбінат вчасно і в необхідному обсязі оплачував електроенергію, яку споживав у рамках своєї виробничої діяльності.

Також наголошено, що комбінат має зразкову фінансову і виробничу історію, є найбільшим платником податків України та Запорізької області. У 2014 році "Запоріжсталь" інвестувала в модернізацію виробництва 1,7 млрд грн. За підсумками 2014 року підприємство перерахувало до бюджетів усіх рівнів понад 1,4 млрд грн, що на 34% (366 млн грн) вище від суми перерахувань 2013 року (1,08 млрд грн). У квітні 2015-го комбінат підвищив зарплату працівникам комбінату в середньому на 23%.

Також повідомляли, що "Запоріжсталь" з 29 травня в рамках програм соціальної відповідальності починає передавати тепло концерну "Міські теплові мережі" для забезпечення жителів чотирьох районів Запоріжжя - Ленінського (Лівобережна частина), Жовтневого, Орджонікідзевського, Комунарського (Південний житловий масив) - у вигляді забезпечення гарячою водою в літньо-осінній період. Тепло комбінату передається місту за ціною, що у 2,5 разу нижча, ніж тарифи, за якими місто продає його населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram