ГоловнаСуспільствоПодії

Біля Щастя вбили двох співробітників зведеної мобільної групи (оновлено)

Групу борців із контрабандою обстріляли в Луганській області.

Біля Щастя вбили двох співробітників зведеної мобільної групи (оновлено)
Георгий Тука
Фото: dyvys.in

У районі Щастя вранці в середу розстріляли зведену мобільну групу, яка боролася з контрабандою. Про це повідомив голова Луганської обласної адміністрації Георгій Тука у фейсбуці.

"Загинули двоє хлопців, і четверо поранено. Один із загиблих - мій друг! Мій особистий друг!" - написав він. Тука не повідомив імен загиблих.

"Я здогадуюся, чиїх рук це справа. Я знаю - ти, мерзотнику, читаєш мене і стежиш за моєю діяльністю. Знай, відтепер ти не просто барига. Ти - мій особистий ворог", - написав він.

Волонтер Родіон Шовкошитний у фейсбуці уточнив, що загинули волонтер і співробітник Фіскальної служби. Поранення отримали один співробітник СБУ і три десантники. "За 800 метрів від "нуля" була засідка, напевно, хотіли взяти в полон. Спочатку кинули дві гранати, потім стріляли зі стрілецької зброї. Наші тримали оборону, поки не прибуло підкріплення", - написав він.

Оновлено 13:15. Прес-служба ДФС повідомляє, що загиблого податківця звали Дмитро Жарук, він мав 26 років. Загиблий волонтер - Андрій Галущенко.

"На світанку в Луганській області під час виконання бойового завдання загинув старший лейтенант податкової міліції Дмитро Жарук, співробітник Головного управління ДФС у Херсонській області. Він був у складі зведеної мобільної групи, яка потрапила в засідку, організовану незаконними збройними формуваннями. Група патрулювала так звану «зеленку». На шляху автомобіля правоохоронців було закладено міну, на якій підірвався транспортний засіб. Після цього бойовики закидали машину гранатами і відкрили вогонь зі стрілецької зброї. Частина мобільної групи зайняла оборону і прийняла бій. Незабаром до силовиків прибули бійці 92-ї ОМБр ЗСУ, під прикриттям якої мобільній групі вдалося відійти", - написав у фейсбуці перший заступник голови ДФС Сергій Белан.

На відміну від Туки, який натякає, що засідку влаштували контрабандисти, Белан пише про засідку бойовиків. Водночас радник президента Юрій Бірюков припускає, що може йтися про зраду військових. "Група узгодила свій маршрут, і після цього група потрапила в засідку. Збіг? І ні, не зі штабами, не з генералами. З підполковниками та полковниками однієї з бригад. На них чекали. Хтось, можливо, дав їм "коридор" проходу через лінію", - написав він у фейсбуці.

Оновлено 14:21. ГУ МВС у Луганській області повідомляє, що, крім чотирьох силовиків, які отримали поранення в автомобілі, поранено також двох військовослужбовців ЗСУ, які прийшли на допомогу мобільній групі. Таким чином, загальна кількість поранених силовиків - шість осіб.

Також повідомляється точний час і місце бою.

"Сьогодні о 07.00 між с. Лобачеве та с. Лопаскине Новоайдарського району мобільна група військовослужбовців ЗСУ, рухаючись у автомобілі Mitsubishi L200, потрапила в засідку диверсійної розвідувальної групи бойовиків", - сказано в повідомленні.

Справа розслідується за ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт).

Нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли в мобільні групи стріляють. 29 серпня Тука повідомив, що по броньованому автомобілю мобільної групи випустили п'ять куль. Тоді всі залишилися живі.

Зведені мобільні групи боротьби з контрабандою почали роботу в середині липня після особистого схвалення Президента Петра Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram