ГоловнаСуспільствоПодії

Суд оштрафував компанію, засновану Сівковичем, за незаконне будівництво у Павлівському сквері

Забудовник не збирається здаватися

27 жовтня Вищий адміністративний суд, розглядаючи черговий позов компанії-забудовника Павлівського скверу на столичній Обсерваторній гірці ЗАТ "Авіакомпанія ВІТА" проти Міністерства культури, виніс рішення на користь міста. Про це LB.ua повідомили у прес-службі суду.

Згідно з цим рішенням, ЗАТ "Авіакомпанія ВІТА" (заснована Володимиром Сівковичем, колишнім заступником секретаря РНБО часів Януковича, зараз власник компанії ховається у кіпрському офшорі) зобов'язана виплатити 170 тисяч грн штрафу за незаконний початок будівельних робіт на земельній ділянці у Павлівському сквері на Обсерваторній гірці.

Ділянку розміром 0.22 га передали ЗАТ ще у 2003 році указом мера Омельченка. Законність цієї передачі викликає сумніви в активістів, які займаються поверненням землі місту.

Ділянка знаходиться за парканом зліва
Фото: Тарас Співак
Ділянка знаходиться за парканом зліва

"Згідно із земельним кодексом, особливо цінні ділянки землі можуть бути відведені Київрадою лише за погодженням із Верховною Радою. Такого погодження у 2003 році не було", - наполягає Марина Соловйова, голова ГО "Андріївський-Пейзажна Ініціатива".

Як раніше повідомляв LB.ua (читайте текст "У долині смерті не місце деревам"), наприкінці 2013 року, після довгого простою "Авіакомпанія ВІТА" вирішила збудувати на ділянці восьмиповерховий будинок, на що так і не отримала всі необхідні дозволи. Згідно з матеріалами судової справи, вже у 2014 році почали підготовку ділянки до будівництва, вирубали частину дерев, а також встановили бетонні блоки для під'їзду будівельної техніки.

Так виглядала ділянка під забудову у 2013 році. Зараз до неї немає доступу, вона знаходиться за парканом
Фото: Макс Левін
Так виглядала ділянка під забудову у 2013 році. Зараз до неї немає доступу, вона знаходиться за парканом

Отримавши у відповідь на такі дії штраф розміром 170 000 грн від Міністерства культури, "авіазабудовник" вирішив пошукати щастя в суді. Спір затягнувся майже на два роки, і після розглядів у судах різних інстанцій дійшов до Вищого адміністративного суду, де 27 жовтня позов "Віти" відхилили.

Позиція Мінкульту в суді була проста: штраф накладено, оскільки "Авіакомпанія ВІТА" незаконно почала будівельні роботи на ділянці, яка знаходиться в охоронюваній державою зоні.

Мова йде про "пам'ятку місцевого значення "Обсерваторна гірка", і будувати там будь-що без отримання спеціального дозволу від Мінкульту та інших профільних відомств заборонено законом "Про охорону культурної спадщини".

Проте перемога в суді лише узаконює накладення на ЗАТ "Авіакомпанія ВІТА" штрафу. Іншу роботу - повернення історичної землі місту і остаточну заборону на будівництво там восьмиповерхівки - мусить виконати київська влада.

Наразі Київрада лише тимчасово (рішенням від 8 жовтня) призупинила право "Авіакомпанії ВІТА" користуватися ділянкою доти, поки та не отримає всі необхідні дозволи від Міністерства культури. Влада дала горе-будівельникам півроку на усунення всіх порушень.

Це відразу викликало подив у громадських активістів та депутатів Київради, які відстоюють Обсерваторну гірку.

"Мені незрозуміло, чому, коли є очевидні порушення земельного кодексу і ще безлічі законів, Київрада лише тимчасово призупиняє забудовнику право користування ділянкою. Це просто затягування часу! Жодного будівництва на цій землі бути не може, категорично", - вважає Олена Єскіна, депутат Київради від фракції "Солідарність".

Вид на Павлівський садочок з Обсерваторної гірки
Фото: Тарас Співак
Вид на Павлівський садочок з Обсерваторної гірки

На прес-конференції, присвяченій Обсерваторній гірці, народний депутат також пообіцяла, що внесе зміни до неоднозначного рішення Київради з метою назавжди убезпечити історичну місцевість від забудови.

Забудовник у свою чергу наразі не готовий сказати, чи планує отримувати всі необхідні рішення для продовження будівництва. У телефонній розмові з кореспондентом LB.ua представник ЗАТ "Авіакомпанія ВІТА" так і не дав чіткої відповіді на питання про наміри його організації.

"У нас поки що є час, подивимося, як складеться ситуація. Не хочу зараз спілкуватися з цього приводу", - сказав представник компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram