ГоловнаСуспільствоПодії

Підрив ЛЕП біля Криму може залишити без світла Херсонську і Миколаївську області

Існує загроза того, що загасне підстанція "Каховська".

Підрив опор двох ліній електропередачі біля Криму може залишити без світла також Херсонську і Миколаївську області, повідомила "Укренерго".

Фото: ukrenergo.energy.gov.ua

Зараз енергозабезпечення АР Крим здійснюється по двох високовольтних лініях із чотирьох ВЛ-330 кВ Каховська - Островська та ПЛ-330 кВ Каховська - Джанкой в обсязі до 650 МВт потужності, тоді як потреби Криму - 900-950 МВт. На обох лініях є критичні пошкодження, які можуть спричинити їхнє виведення з ладу (наприклад, внаслідок несприятливих погодних умов - сильних поривів вітру). Це спричинить повне відключення Криму й істотне зниження надійності енергопостачання Херсонської та Миколаївської областей, які живляться від ПС "Каховська", - йдеться в заяві компанії.

У разі відключення всіх трьох ліній, які передають електроенергію з ПС "Каховська" в Крим (Каховка - Титан, Каховська - Джанкой, Каховська - Островська), створюється ситуація, коли схема підстанції стає вкрай ненадійною, коли вихід з ладу ще одного елемента ПС може призвести до її повного згасання і, відповідно, знеструмлення до 40% споживачів Херсонської та Миколаївської області.

Фото: ukrenergo.energy.gov.ua

"Укренерго" наголошує також, що характер пошкоджень опор свідчить про те, що вони відбулися в результаті обстрілу або застосування вибухових речовин.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок навмисного пошкодження ліній електропередачі, що забезпечують енергопостачання Криму. Попереднє пошкодження опори ПЛ 330 кВ Мелітополь - Джанкой сталося 20 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram