ГоловнаСуспільствоПодії

Росія заявила про перші поставки електроенергії через кабель Кубань-Керч

Східна частина Криму почала отримувати світло з материкової частини РФ

Росія заявила про перші поставки електроенергії через кабель Кубань-Керч
Фото: kerch.fm

Перший віце-прем'єр уряду РФ Михайло Шеремет заявив, що сьогодні вночі в Керч пустили перші 22 МВт електроенергії через кабель з Кубані.

"Ще про це ніхто не знає. Через енергоміст Кубань-Керч вже надійшли перші 22 мегавати. Успішно пройшло випробування вночі. І перші мегавати пішли на Керч. Це наш найвіддаленіший регіон. Його найскладніше було живити. Я думаю, що найближчим часом з Керчю у нас стане трішки легше. Відповідно, ми будемо тільки нарощувати мегавати. Сьогодні ми вже не у відриві, ми вже отримуємо перші мегавати з материка", - сказав він на засіданні міжвідомчої комісії з контролю за громадською безпекою, пише ТАСС.

У свою чергу агентство РИА Новости зі слів глави окупаційної адміністрації Керчі повідомило, що в місті "все залишається, як і раніше".

"Обсяги генерації потроху збільшуємо, дякуємо материку - вночі прийшло за лінією МНС п'ять "стодвадцяток". Зараз ми їх підключаємо для околиць міста, щоб живити їх, оскільки вже п'ять діб там немає світла. Генератори, демонтовані в портах Криму і встановлені у спальних районах, дали можливість людям хоч трохи підживитися електроенергією. Але це локальне підключення спального мікрорайону", - сказав він в ефірі радіо "Россия сегодня".

Нагадаємо, що з неділі, 22 листопада, Крим залишився без електроенергії з материка через підрив високовольтних ліній в Херсонській області. Вранці 24 листопада ремонтні бригади розпочали заміну зруйнованої опори лінії електропередачі (ЛЕП) 220 кВ Каховка - Титан, якою електроенергія може подаватися у Крим і два райони Херсонської області. Проте вранці 26 листопада роботи припинили на вимогу активістів енергетичної блокади Криму.

Один з активістів та лідерів акції Ленур Іслямов прокоментував таку заборону тим, що активісти виставили вимоги до окупаційної влади щодо звільнення політв'язнів, і поки не буде виконано ці умови, електропостачання Криму не відновлюватимуть.

ЛЕП Каховка-Титан може покрити 40% потреб Криму в електроенергії. До ремонту опор інших трьох ЛЕП у Крим учасники блокади півострова бригади "Укренерго" не допускають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram