ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві через зсув обвалилася опорна стіна житлового будинку (оновлено)

Будівлю зводила фірма сепаратиста Константинова.

У Голосіївському районі Києва вночі стався зсув біля житлового будинку на Червонозоряному проспекті.

Про це повідомляє офіційний сайт Київської міської державної адміністрації.

Фото: mvs.gov.ua

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, необхідно відселити 38 квартир багатоповерхівки, де проживають 83 особи (з них 17 дітей і двоє пенсіонерів). На щастя, обійшлося без жертв.

Фото: Петро Пантелєєв / Facebook

За словами Пантелєєва, необхідно відселити 38 квартир багатоповерхівки, де мешкають 83 особи (з них 17 дітей і двоє пенсіонерів). На щастя, обійшлося без жертв. Для мешканців квартир розгорнуть евакуаційний пункт у найближчій 144-й школі а також установлять намет, де вони можуть погрітися і випити гарячого чаю.

Фото: Петро Пантелєєв / Facebook

Оновлення. Як повідомляють на сайті поліції, внаслідок зсуву сталося руйнування фундаменту багатоповерхівки. Землею засипало 10 гаражів, у яких стояли три автомобілі. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 275 (Порушення правил безпечного використання промислової продукції чи безпечної експлуатації будівель і споруд) Кримінального кодексу України.

Мер Києва Віталій Кличко згодом повідомив, що мешканців 38 квартир уже відселили.

"Ми відселили 38 квартир, розмістили людей у гуртожитках і готелях", - повідомив Кличко журналістів, передає Інтерфакс-Україна.

За словами мера, у вівторок увечері після отримання інформації від експертів, які обстежують будинок, буде зрозуміло, "чи можна його ремонтувати, або ж він не придатний для подальшої експлуатації".

Оновлення. Пантелєєв ввечері повідомив, що причинами руйнування будинку були обводнення грунту і низька якість опорної стіни.

За словами фахівця Інституту будівельних конструкцій Ігоря Макєєва, при проектуванні будинку були допущені помилки.

"Сама будівля розташована на схилі... Те, що сталося, сталося не з будівлею, а з тією навколишньою (опорною) стінкою... Вона не витримала того навантаження", - зазначив Макєєв.

За його словами, стан самого будинку нормальний, тріщин він не має.

Тим часом "Центр журналістських розслідувань" з'ясував, що будинок, фасад якого обрушився, було побудовано фірмою "Консоль", створеною нинішнім "спікером Держради Криму" Володимиром Константиновим. Будинок, зданий в експлуатацію в 2002 році, став для фірми першим у Києві. Згідно з даними на сайті "Консолі", у столиці фірма побудувала ще 9 будинків.

Нагадаємо, в результаті паводку на Закарпатті на дорозі Львів-Мукачеве в районі Квасова стався зсув.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram