ГоловнаСуспільствоПодії

Деканоїдзе закликала припинити спекуляції навколо загибелі підлітка

Голова Нацполіції утрималася від оцінок дій патрульних.

Деканоїдзе закликала припинити спекуляції навколо загибелі підлітка
Хатия Деканоидзе
Фото: facebook.com/arsen.avakov

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе зробила спеціальну заяву у зв'язку із застосуванням патрульними поліцейськими зброї, що призвело до загибелі 17-річного хлопця.

"Трагічне завершення нічного переслідування викликає глибоку скорботу. І я, і вся поліція щиро висловлюємо співчуття родині загиблого", - сказала вона.

При цьому Деканоїдзе нагадала, що серед обов'язків поліцейського - вживати заходів для виявлення і припинення правопорушень, усунення загроз життю і здоров'ю людини. Для досягнення цих цілей, відповідно до статті 46 Закону України «Про Національну поліцію», поліцейський має право застосувати вогнепальну зброю для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю або здоров'ю людей та/або поліцейського.

"Відмінність демократичної держави від недемократичної полягає в тому, що будь-яким діям, зокрема і діям за участю поліцейських, повинна бути дана правова оцінка - в цьому випадку цю оцінку повинні дати виключно прокуратура і суд. З огляду на суспільний резонанс, я хочу заявити, що Національна поліція займає абсолютно відкриту позицію і конструктивно співпрацює зі слідством у правовому полі. І дуже важливо, особливо для медіа, розрізняти цей конкретний випадок і щоденну практику роботи поліцейських по всій країні, які забезпечують правопорядок, озброєні і мають право застосовувати зброю в рамках закону. Варто дочекатися закінчення розслідування і оцінки дій поліцейських прокуратурою. Тому я закликаю всіх припинити спекулювати на цю тему і дотримуватися тільки фактів", - заявила вона.

Нагадаємо, прес-секретар МВС Артем Шевченко раніше заявляв, що Деканоїдзе і голова МВС Арсен Аваков захищатимуть поліцейських. Аваков дійсно висловився на їхню підтримку. Заява Деканоїдзе виявилася більш стриманою.

На сторону патрульних у дискусії про інцидент став і мер Києва Віталій Кличко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram