ГоловнаСуспільствоПодії

Слідство у справі погоні за BMW встановило намір патрульного скоїти вбивство

Військова прокуратура не визнала за поліцейським права стріляти

Слідство у справі погоні за BMW встановило намір патрульного скоїти вбивство
Обстрелянное полицией авто

Патрульний поліцейський, який відкрив під час погоні вогонь по автомобілю BMW з чотирма хлопцями, мав намір скоїти вбивство.

Про це на брифінгу заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Слідством доведено, що поліцейський під час переслідування автомобіля BMW чітко усвідомлював, що в ньому, крім водія-порушника, перебувають ще троє осіб. Підкреслюю: це доведений факт. Незважаючи на це, працівник патрульної поліції вирішив застосувати табельну вогнепальну зброю, зробив постріли в напрямку авто і показав намір вчинити саме вбивство, що також є доведеним фактом і зафіксовано зібраними доказами".

За словами Матіоса, застосування вогнепальної зброї працівником поліції допускається тільки у виняткових ситуаціях для зупинки авто шляхом його пошкодження. При цьому поліцейським заборонено застосовувати вогнепальну зброю у місцях, де можна завдати шкоди іншим особам.

"Слідством встановлено, що, переслідуючи автомобіль BMW, рухаючись проспектом Перемоги, вулицею Окружна і Житомирським мостом, перебуваючи в місцях, де можуть бути сторонні особи, один з поліцейських патрульного автомобіля скоїв 14 пострілів з табельної зброї. Надалі, переслідуючи цей самий автомобіль BMW, на вулиці Заболотного і з'їжджаючи на вулицю Сірка, цей патрульний поліцейський зробив ще чотири постріли в бік цього авто. Коли автомобіль BMW зупинився на вулиці Сірка, правоохоронець підбіг до нього і зробив один постріл майже впритул в ліве водійське скло. Саме цей постріл і був смертельним для пасажирів автомобіля", - заявив Матіос.

Куля влучила у спину 17-річного хлопця, коли він відвернувся від стрільця.

Після цього BMW почав рухатися назад, а поліцейський зробив ще 5 пострілів у передню частину авто і лобове скло з боку пасажира.

За словами Матіоса, авто в цей момент рухалася назад і не становило загрози для патрульного.

Усього поліцейський випустив дві обойми з табельного пістолета, зробивши 25 із 28 пострілів. По BMW з трьох пістолетів поліцейські здійснили 37 пострілів.

Матіос також оприлюднив частину відеозапису погоні. На ній патрульний Сергій Олійник каже, що в BMW чотири людини, але він буде стріляти.

"Там чотири людини. Ну давай будемо стріляти. А що робити?.. Ти бачиш, вони вже і по зустрічній", - говорить на запису Олійник. Його напарник йому відповідає згодою. "Застрелимо нах... я тобі кажу", - говорить на це Олійник. Після цього Олійник починає стрілянину на виїзді з проспекту Перемоги на Окружну через Житомирський міст.

На відео також зафіксовано смертельний постріл.

Фото: стоп-кадр з відео

Також слідчі змоделювали, звідки зробив цей постріл патрульний.

Показано також фото зі слідами від куль у лобовому склі. За версією слідства, поліцейських зробив їх, коли авто рухалося назад від нього.

Автомобіль зупинився знову після того, як інший патрульний Никитюк зробив постріли по лівій частині BMW.

При цьому Матіос заявив, що справжнім винуватцем трагедії є водій BMW Ростислав Храпачевський. За його словами, той був під наркотиками.

Колеги Олійника з патрульної поліції, за словами військового прокурора, кримінальних правопорушень під час переслідування BMW не здійснювали.

За словами Матіоса, Олійник прийшов у патрульну поліцію з міліції, де працював слідчим.

Нагадаємо, прокуратура подала до Печерського суду клопотання про обрання для патрульного поліцейського, якого підозрюють у вбивстві 17-річного пасажира BMW, запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Засідання суду проводиться в четвер.

У ніч на 7 лютого співробітники патрульної поліції у Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. У районі Севастопольської площі поліцейські помітили групу осіб, котрі сідали в автомобіль з алкоголем. Протягом 40 хвилин поліцейські безуспішно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушив інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

При під'їзді до перехрестя проспекту Перемоги та Кільцевої дороги патрульні після кількох попереджень відкрили вогонь у повітря. Автомобіль не зупинився, після чого було відкрито вогонь по колесах. Одна з куль влучила в 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер.

Це перший випадок застосування патрульними зброї з летальним результатом.

Патрульних відсторонили від роботи на час розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram