ГоловнаСуспільствоПодії

Тисяча людей вийшли на акцію на захист патрульної поліції (оновлено)

Присутні вимагають скасувати арешт Сергія Олійника.

Фото: twitter.com/Hromadske_Kyiv

На Софійській площі в Києві стартувала акція на захист патрульної поліції. Зараз там кілька сотень людей.

На акції немає сцени і мікрофонів. Її мета, як заявили організатори, - пом'якшення запобіжного заходу для київського патрульного Сергія Олійника, який застрелив під час погоні 17-річного пасажира BMW.

"Учасники акції не дають оцінку діям поліцейського, який стріляв в авто. Ми проти того, щоб суд, який неодноразово пом'якшував або взагалі знімав звинувачення з злочинців, який відпустив під домашній арешт екс-"беркутівця" та неодноразово відпускав політичних корупціонерів, не відпускав під домашній арешт правоохоронця нової поліції", - повідомляють на сторінці акції в фейсбуці.

До 13:00 кількість учасників акції сягнула тисячі, повідомляє кореспондент LB.ua.

Фото: twitter.com/Hromadske_Kyiv

Учасникам акції роздають пластикові браслети і наклейки з написом "Захисти поліцію" українською та англійською мовами.

Фото: Олександр Рудоманов

В акції, зокрема, бере участь заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Також поліцію прийшли підтримати колишній заступник міністра оборони Юрій Гусєв і нардеп Володимир Парасюк.

Фото: Олександр Рудоманов

Нагадаємо, у четвер Печерський суд заарештував Олійника на два місяці, відхиливши клопотання низки нардепів про запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. Про арешт клопотала прокуратура, яка дійшла висновку, що патрульний мав намір скоїти вбивство під час переслідування.

Олійникові пред'явлено підозру за ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень), ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п. 5 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) КК України.

У ніч проти 7 лютого співробітники патрульної поліції в Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. В районі Севастопольської площі поліцейські помітили чотирьох хлопців, що сідали в автомобіль з алкоголем. Протягом 40 хвилин поліцейські безуспішно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушив інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

При під'їзді до перехрестя проспекту Перемоги та Кільцевої дороги патрульні після кількох попереджень відкрили вогонь по авто, щоб його зупинити. Незабаром BMW зупинився, однак, коли патрульні спробували наблизитися до машини, знову почав їхати. Реагуючи на це, Олійник вистрілив по автомобілю. Куля влучила в 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер.

Це перший випадок застосування патрульними зброї з летальним результатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram