ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ: затриманого голову цивільного корпусу "Азов-Крим" завербувала Росія (оновлено)

Силовики звинуватили Краснова в тому, що він заклав у сховок 42 кг вибухівки.

СБУ: затриманого голову цивільного корпусу "Азов-Крим" завербувала Росія (оновлено)
Фото: uacrisis.org

Служба безпеки України повідомила, що голову цивільного корпусу "Азов-Крим" Станіслава Краснова затримали після того, як він заклав у сховок 42 кілограми вибухівки.

Про це розповів керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук на брифінгу в понеділок.

"В ніч із 27 на 28 лютого між першою і другою годиною ночі пан Краснов разом з [Оксаною] Шелест були затримані на автозаправці одразу після закладення схованки біля села Щасливе на трасі Київ - Харків. Краснов намагався втекти, чинив опір правоохоронцям, тому під час його затримання вони були змушені застосувати силу. Відразу після затримання в супроводі слідчих і оперативників Краснва повернули на місце закладення схованки, де було проведено огляд місця події. У схованці було знайдено і вилучено пластикову вибухівку в тротиловому еквіваленті близько 42 кг. Щоб ви розуміли, це як сім протитанкових мін. Також були вилучені п'ять корпусів ручних гранат, шість підлогових механізмів до мінних підривників і десять детонаторів", - розповів він.

Вибухівка, знайдена в схованці
Фото: twitter.com/ServiceSsu
Вибухівка, знайдена в схованці
Фото: twitter.com/ServiceSsu

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження. Йому пред'явили підозру за ч.1 ст.263 - незаконне зберігання зброї.

За словами представника СБУ, Краснов також злив Росії списки полку Національної гвардії "Азов". "З 10 по 13 лютого він перебував востаннє в Республіці Білорусь, де зустрічався зі своїм російським куратором. На зв'язку з російською стороною Краснов перебуває з 2014 року, і під час останньої зустрічі обговорювалося зокрема можливе використання тієї вибухівки, яка була вилучена в передмісті Києва", - заявив Ткачук.

У тому числі він нібито повинен був здійснити вбивство одного з активістів на адмінкордону Криму і Херсонської області, яке могло б стати підставою для російського вторгнення на материкову частину України.

Ткачук також нагадав, що 21 травня 2014 року в будинку Краснова було знайдено арсенал зброї, справа досі перебуває в суді.

Вранці в понеділок адвокат Краснова Андрій Мамалига звинуватив співробітників правоохоронних органів у тому, що вони шість годин катували його підзахисного після затримання.

"У синцях, побитий, всі ноги, вся голова... І шокований від почутого. Невідомі особи без розпізнавальних знаків з автоматичною зброєю його спочатку затримали, потім зв'язали руки, ноги, очі скотчем. Затягли в ліс і близько 6 годин катували, вимагаючи від нього визнати, що він неподалік сховав зброю. Після цього цими людьми був доставлений у приміщення СБУ на вул. Володимирській. При цьому з ним була його дівчина Оксана Шелест", - сказав він.

Оновлення. Депутат Ігор Мосійчук оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці заяву Краснова, в якому він називає своє затримання результатом "репресій проти добровольців і майданівців", пов'язаних з діяльністю російських спецслужб і здійснених за їхнім замовленням.

Фото: facebook.com/igor.mosijcuk

"Я вважаю, що все, що зі мною сталося, - це результат репресій проти добровольців і майданівців, а також - виконання прямого замовлення на моє усунення з боку Росії, оскільки там проти мене порушено чотири кримінальні провадження, і так звана "прокурор" Криму Поклонська неодноразово обіцяла, що розбереться зі мною", - написав Краснов.

Затриманий "азовець" також написав, нібито над ним знущалися і 7 годин поспіль били в лісі. "Ніяких запитань ні про які злочини мені не ставили, а тільки говорили, що мене вб'ють, що через наш Майдан самі проблеми, всі добровольці, зокрема батальйон "ОУН", - злодії і мародери, не воювали, і всіх потрібно винищити", - сказано в заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram