ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ заявила про успіхи в боротьбі з незаконним видобутком бурштину

Спецслужба перекрила канал масштабної контрабанди.

СБУ заявила про успіхи в боротьбі з незаконним видобутком бурштину

Служба безпеки України відзначила свої успіхи в боротьбі з незаконним видобутком і контрабандою бурштину.

"Сьогодні Служба безпеки України може відзвітувати про значні результати боротьби з незаконним видобутком і контрабандою бурштину. За вказівкою голови Служби Василя Грицака протягом останнього року значно активізована боротьба з цим кримінальним бізнесом", - написала в фейсбуці спікер спецслужби Олена Гітлянська.

Вона нагадала про затримання на польсько-українському кордоні майже 1,5 тонни нелегального бурштину.

"Сьогодні можу повідомити, що співробітники Служби безпеки України викрили цю банду, яка переправляла в Європу та Азію не тільки бурштин, а й алкоголь, сигарети тощо. Отже, спільно з прокуратурою ми ліквідували масштабний тіньовий бізнес контрабандистів. Розробка і затримання цієї організованої злочинної групи, в яку входили волинські митники і прикордонники, тривала кілька місяців", - написала Гітлянська.

На сайті СБУ повідомляється, що правоохоронці провели понад сорок обшуків у приміщеннях учасників угруповання у Волинській, Львівській, Рівненській, Чернігівській та Київській областях. Співробітники спецслужби вилучили документацію і носії інформації з доказами контрабандної діяльності, понад 60 тисяч доларів і боєприпаси.

У складських приміщеннях, які використовували контрабандисти, знайшли 52 ящики елітних сигарет російського виробництва, спеціальне обладнання для створення схованок у деревині, а також більш як сімнадцять тонн спирту. Продукцію зловмисники планували контрабандно транспортувати в країни Євросоюзу.

СБУ шукає митників і прикордонників, задіяних у контрабандних схемах.

Крім того, як повідомляє Гітлянська, днями в Рівненській області СБУ виявила «кришевателів» незаконного видобутку бурштину з числа районного керівництва Національної поліції області. Вони не тільки покривали злочинців, а й тиснули на своїх підлеглих, які відмовлялися виконувати їх незаконні вказівки.

Як відзначається на сайті СБУ, наряд поліції виявив в одному з урочищ групу "старателів", які трьома мотопомпами добували бурштин. Правоохоронці викликали підкріплення, але їм подзвонили заступник і начальник райвідділу і наказали покинути місце видобутку. Поліцейські відмовилися виконувати протизаконне замовлення, наполягаючи на необхідності приїзду слідчо-оперативної групи.

Наряд поліції виявив в одному з урочищ групу "старателів", які трьома мотопомпами добували бурштин. Правоохоронці викликали підкріплення, але їм подзвонили заступник і начальник райвідділу і наказали покинути місце видобутку. Поліцейські відмовилися виконувати протизаконне замовлення, наполягаючи на необхідності приїзду слідчо-оперативної групи.

Співробітники спецслужби задокументували причетність поліцейського керівництва до "кришування" незаконного бізнесу.

Гітлянська також наводить статистику СБУ щодо боротьби з видобутком і контрабандою бурштину.

"Слідчі органи безпеки розпочали 36 кримінальних проваджень щодо 12 осіб. З них 5 кримінальних проваджень щодо 9 осіб. Судами прийнято рішення у 2-х кримінальних процесах і засуджено 4 особи до різних термінів відбування покарання. За матеріалами СБ України та іншими правоохоронних органів внесено 45 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобутку та реалізації бурштину, повідомлено про підозру у вчиненні злочинів 18 особам, щодо 4 осіб вступили в законну силу вироки суду. Виявлено та припинено діяльність 6 підпільних цехів, вилучено понад 1,9 тонни бурштину", - сказано в статистичних даних.

Нагадаємо, напередодні голова Рівненської обласної державної адміністрації звернувся до міністра внутрішніх справ з проханням ввести в північні райони області війська Нацгвардії, щоб зупинити незаконний видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram