ГоловнаСуспільствоПодії

В Одесі розгромили Антитрухановський майдан (оновлено)

Наметове містечко, втім, вистояло і пішло в контратаку на мерію

Близько 4:00 кілька десятків молодих людей з битами напали на наметове містечко противників мера Одеси Геннадія Труханова біля міськвиконкому.

Як повідомив місцевому сайту 048 один з координаторів Антитрухановського майдану Сергій Гуцалюк, протестувальників побили, майно знищили. При цьому до наметового містечка підігнали вантажівку, яка належить комунальному підприємству "Міськзелентрест". У машину хотіли повантажити майно демонстрантів. Однак автомобіль вдалося затримати.

Один з активістів координаційної ради Євромайдану Михайло Голубов у фейсбуці розповів подробиці нападу.

"Усе сталося приблизно о 04:00-04:30. На Антитрухановський майдан приїхали погромники-тітушки, озброєні битами і т.д. Їх було приблизно 25-30 осіб. Майданівців було чоловік 20, включно зі сплячими. Багатьох людей побили, забризкали балончиками, табір розгромили весь. Поліція приїхала приблизно хвилин через 15 після початку нападу... Двох тітушок майданівці впіймали і передали поліції. Також один з поліцейських (невпевнено) повідомив, що затримано приблизно осіб п'ять", - написав він.

Голубов додав, що акцію нібито координував лідер місцевого Автомайдану Євген Резвушкін.

На сайті поліції Одеської області повідомлень про інцидент поки що немає.

Оновлення. Активісти Антитрухановського майдану заблокували всі входи в мерію барикадами, інформує 048.

Чиновники викликали комунальників, але ті наразі не розбирають барикади і стоять осторонь. Поліція також нічого не робить, тільки охороняє громадський порядок.

Частина мітингувальників проводять зустріч з головою обласної поліції Гіоргі Лорткіпанідзе.

У прес-службі поліції виданню підтвердили, що п'ятьох осіб, які намагалися вночі розігнати наметове містечко біля мерії, затримали.

За даними 048, одного з учасників акції проти Труханова ушпиталено: його били битою з цвяхами.

Оновлення 11:00. Співробітники муніципальної охорони разом з віце-мерами Олесем Янчуком, Олегом Бриндаком і Андрієм Шмагаєм силою розібрали барикади біля центрального входу в мерію. Вони розштовхали людей, поліція практично не втручалася, пише 048.

На Думську площу приїхав віце-губернатор Саша Боровик. Він заявив, що мерію необхідно розблокувати, оскільки, за даними Гіоргі Лорткіпанідзе, "до 2 травня в Одесу для розгойдування ситуації очікується російський десант, і міськраду краще розблокувати, щоб не розосереджувати сили поліції".

Тим часом на сайті поліції Одеської області з'явилося повідомлення про нічний інцидент.

Інформація про те, що до наметового містечка прибули невідомі особи в балаклавах і напали на активістів, надійшла в поліцію о 03:40.

"На Думській площі, де проходить безстрокова акція за відставку діючого мера міста, невстановлені особи в кількості приблизно 20 чоловік у масках на обличчях почали зносити намети. У результаті сутички учасники конфлікту почали палити шини і загородили вхід у будівлю залізним парканом. Співробітники поліції доставили в Приморський відділ поліції п'ятьох чоловіків, які вчинили напад на наметове містечко", - сказано в повідомленні.

На місці події працівники "швидкої" надали медичну допомогу трьом постраждалим активістам, у яких діагностували черепно-мозкові травми, струс головного мозку та забої. Від госпіталізації потерпілі відмовилися.

Розпочато розслідування за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Нагадаємо, безстрокова акція протесту за відставку мера Одеси Геннадія Труханова почалася 13 квітня. Серед учасників - підприємці авторинку "Успіх", який мерія хоче перевести в комунальну власність, і євромайданівці, які вимагають розслідувати інформацію про подвійне громадянство й офшори Труханова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram