ГоловнаСуспільствоПодії

Біля ДФС пройшла акція із закликом відмовитися від внутрішніх митниць

"Митний контроль" влаштував митникам День Європи.

Біля будівлі Державної фіскальної служби активісти громадської організації "Митний контроль" провели флешмоб "Україні - європейську митницю!", приурочений до Дня Європи в Україні

Активісти закликали керівництво ДФС розпочати реформування митної служби, повідомляють "Українські новини".

"Зробити в Україні Європейську митницю просто. Потрібно зробити лише кілька кроків. Наприклад, перший крок - закрити 99 відсотків внутрішніх митних терміналів і розмитнювати всі вантажі на кордоні. Бо самі внутрішні митниці - це корупція в чистому вигляді", - розповіла Інна Біленко, голова ГО "Митний контроль".

Фото: ukranews.com

Керівник "Митного контролю" пояснила, що в Європі взагалі немає внутрішніх митних терміналів і на кордоні перевіряють лише 1 відсоток фур, а решту оформлюють за 5 хвилин. В Україні це половина вантажів. І більшість вантажів відправляють на внутрішні митниці для процедури розмитнення.

"100% терміналів в Україні - приватні, державні немає взагалі. Заїзд на ці термінали платний - від $100 до 200 грн. Що таке термінал - це шматок асфальту, колючий дріт, пара будок або будівля з митниками. На хорошому терміналі в Києві в середньому за добу заїжджали 1000 автомобілів, тобто прибуток $100 тис. за день. Жоден термінал не працює без відкатів", - додала вона.

Фото: ukranews.com

На думку Біленко, цей один, такий, здавалося б, маленький, але системний крок значно більше вплинув би на зменшення корупції та зростання свободи підприємництва, ніж "посадка" тисячі хабарників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram