ГоловнаСуспільствоПодії

Мінером харківського метро виявилася літня комуністка

Жінці загрожує до шести років в'язниці.

Мінером харківського метро виявилася літня комуністка
Фото: sbu.gov.ua

СБУ і поліція затримали жінку, яка 16 травня повідомила про "замінування" шести станцій харківського метро, які підлягають перейменуванню в рамках декомунізації.

"Менш ніж за добу співробітники спецслужби встановили і затримали анонімного терориста. Ним виявилася 62-річна мешканка Харкова, прихильниця комуністичної ідеології, активна учасниця протестних акцій Антимайдану. Свою провину зловмисниця визнала, пояснивши повідомлення "протестом" проти перейменування станцій", - повідомляє спецслужба.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до шести років. Жінці доведеться також компенсувати витрати державних і комерційних установ, які зазнали збитків від її дій.

Нагадаємо, 16 травня черговому метрополітену подзвонили і повідомили про замінування станції метро "Майдан Конституції" (колишня станція "Радянська", перейменована восени минулого року за законом про декомунізацію). Через деякий час надійшов новий виклик, той самий анонім погрожував підірвати ще п'ять станцій метро, які підлягають перейменуванню.

У годину пік правоохоронці і співробітники метрополітену евакуювали майже дев'ять тисяч пасажирів, вибухівку в результаті не знайшли.

18 травня голова Харківської обладміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки Харкова, в тому числі п'яти станцій метро. Станція "Маршала Жукова" стала "Палацом спорту", "Площа Повстання" перейменована в "Захисників України", "Пролетарська" в "Індустріальну", "Радянської армії" в "Армійську", а "Метробудівників імені Ващенка" в "Метробудівників".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram