ГоловнаСуспільствоПодії

Число грабежів і крадіжок у Києві зросло на 60-80%

Водночас поменшало вбивств.

Число грабежів і крадіжок у Києві зросло на 60-80%
Андрей Крищенко
Фото: podrobnosti.ua

Кількість грабежів у Києві зросла приблизно на 60%, крадіжок побільшало на 80% порівняно з минулим роком. Також значно зросла кількість автомобільних викрадень, повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Києві Андрій Крищенко в інтерв'ю газеті "День".

"Сьогодні найбільша проблема в тому, що є зростання злочинності, перш за все - вуличної: грабежів і крадіжок. Багато хто пов'язує це з переатестацією, яка нібито спричинила звільнення старих фахівців. Але це не так: зростання злочинності почалося 2013 року. А, наприклад, грабежів - навіть 2012-го. Зростанню злочинності сприяє, перш за все, погіршення економічного становища. Ситуацію ускладнює й нинішній Кримінальний кодекс: він тепер більш лояльний, більш терпимо ставиться до запобіжних заходів. Багато затриманих виходять під застави, які не дуже великі. Тобто ті, кого ми затримуємо, на практиці залишаються на вулиці і продовжують займатися своєю діяльністю. Війна теж вплинула на зростання злочинності. У тилу побільшало зброї. Ну і, природно, Київ, як і будь-яка столиця, притягує криміналітет", - виклав він своє бачення причин зростання злочинності.

За словами Крищенка, щоб збити вал злочинності, поліція використовує нові підходи.

"І суди йдуть назустріч: якщо торік за викрадення транспорту заставу встановлювали в 50-80 тисяч, то цього року суд нерідко встановлює заставу і в мільйон, і в півтора мільйона. Це дає можливість обмежити затриманих у діях, і вже зафіксовано деяке зниження: наприклад - 130 угонів у березні проти 216 у лютому", - зазначив він.

Начальник київської поліції також зазначив, що тяжких тілесних ушкоджень і вбивств значно менше, ніж минулого року.

"І вбивства ми розкриваємо в 90% випадків", - заявив Крищенко.

Нагадаємо, у квітні в Генпрокуратурі підрахували, що з 24 грудня 2015 року, коли "закон Савченко" набув чинності, його положення застосували до 39 496 ув'язнених. 5 961 людину, яка відбувала покарання за тяжкі злочини, було звільнено достроково.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram