ГоловнаСуспільствоПодії

Винуватця обвалу історичного будинку у Києві оштрафували на 180 тис. гривень

Компанія невдало спробувала оскаржити покарання

Винуватця обвалу історичного будинку у Києві оштрафували на 180 тис. гривень
Фото: Макс Требухов

Департамент культури КМДА оштрафував ТОВ "Фонд дослідження та розвитку" на 180 тисяч гривень за дії, які призвели до руйнування історичного маєтку на вулиці Хмельницкого.

Про це йдеться у постанові Окружного адмінсуду Києва від 26 травня, в якій компанії відмовлено в оскарженні штрафу.

ТОВ "Фонд дослідження та розвитку", яке було власником п'яти квартир у будинку, покарано на 170 тисяч гривень за пошкодження пам'ятника архітектури і ще на 10 тисяч гривень за ухилення від підписання охоронного договору.

Нагадаємо, 25-го лютого на київській вулиці Богдана Хмельницького обвалився будинок. Усі п'ять поверхів перекриттів історичної будівлі під номером 12-14 обрушилися і поховали під собою вісім  осіб. Двоє - орендар приміщення Ігор Шалигін і будівельник Юрій Химинець - загинули під завалами. Решту будівельників дістали з-під завалу живими. Рятувальники три доби працювали без перерви.

Виявилося, що на верхньому поверсі будівлі, яку 12 років тому визнали аварійною, півтора місяця велися будівельні роботи без необхідного дозволу міської влади. Як вдалося з'ясувати LB.ua, перед будівельниками стояло завдання повністю розібрати будівлю зсередини, залишивши тільки зовнішні стіни.

Обвал почався з п'ятого поверху. Перекриття, яке прогнулося ще після пожежі в 2014-му році, в одну мить просто завалилося вниз. Воно склалося навпіл і розрубало перекриття четвертого, потім третього, і зрештою другого поверху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram