ГоловнаСуспільствоПодії

В Одесі переселенці захопили будівлю в центрі міста (оновлено)

Переселенці вимагають заселення в нежитлову будівлю комунального підприємства

В Одесі невідомі, що представилися переселенцями із зони АТО, силою захопили будівлю в центрі міста. Про це повідомляє прес-служба Одеської обласної ради.

Як говориться в повідомленні, вчора, 1 липня, на територію нежитлової будівлі за адресою вул. Успенська, 4 увірвалися невстановлені особи, які представилися внутрішньо переміщеними особами із зони АТО, членами ініціативного об'єднання «Хороші люди» і «Донбас-Одеса нове життя».

За словами заступника директора комунального підприємства «Облтрансбуд» Василя Снитка, невідомі особи проживають на території з нежитловими будівлями, які належать територіальним громадам сіл, селищ, міст Одеської області і перебувають на балансі управління обласної ради з майнових відносин.

«Ці люди представляються переселенцями і вимагають заселення в нежитлову будівлю комунального підприємства «Облтрансбуд». Також вони кажуть, що неодноразово зверталися в обласну державну адміністрацію з цього приводу», - зазначив Снитко.

У прес-службі зауважили, що питаннями внутрішньо переміщених осіб займаються профільні департаменти Одеської обласної державної адміністрації.

«Самовільне заселення в будівлі, що належать територіальним громадам сіл, селищ, міст Одеської області є порушенням закону», - акцентували в облраді.

Оновлення: Місцеве видання "Думская" повідомляє, що переселенці зайняли будинок № 4а на Успенській вулиці, який належить Одеській обласній раді. Будинок збудували в 1874-1876 роках. Спочатку його займали єпархіальне жіноче училище і сирітський притулок.

Фото: dumskaya.net

Представник переселенців, голова громадської організації «Об'єднання ініціативних переселенців «Хороші люди» Софія Маркіна, вважає, що в облраді несправедливо називають подію захопленням.

Нам кажуть, що житла немає, а ми доводимо протилежне і знайшли в Одесі комунальну власність. Згідно з Конституцією, вона належить громаді, а громада - це я, ви і всі інші жителі України, які мають право розпоряджатися цією власністю. Коли ми дізналися, що цю будівлю хочуть незаконно продати, ми представилися покупцями і прийшли сюди. Нам озвучили суму в 5 мільйонів, після чого ми сюди зайшли і написали заяву в поліцію про те, що нам перешкоджали», - сказала вона.

\

Фото: dumskaya.net

Переселенці заявляють, що будуть жити тут доти, доки держава не надасть їм інше житло.

Своєю чергою заступник директора комунального підприємства «Облтрансбуд» Василь Снитко повідомив, що зараз будинок, який перебуває в аварійному стані, ніхто не збирається продавати. «На територію, яка числиться на балансі нашого комунального підприємства, зайшли переселенці і тут перебувають. До нас ніхто не звертався. Яким чином було вибрано цю будівлю і приміщення для заселення переселенцями, я не знаю, але перебування людей на прибудинковій території становить загрозу. За документами - це єдиний майновий комплекс, і зараз проводиться процедура щодо землі і технічного висновку про стан будівлі, мова про продаж не йде», - каже керівник КП.

Фото: dumskaya.net

А переселенці тим часом показують один з корпусів будівлі, приміщення якого частково переобладнані під квартири. Тут, на їхню думку, можна жити.

Як зазначає видання, хоча цей корпус дійсно виглядає краще, ніж інші, видно, що ремонт тут не закінчено - зокрема, сходи між поверхами не має перил, не під'єднано комунікації.

Фото: dumskaya.net

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram