ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ блокувала канали переправлення бойовиків ІДІЛ

Затримання провели в Харкові, Дніпрі та Київській області.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою, поліцією і міграційною службою блокувала кілька транзитних каналів переправлення бойовиків терористичної організації ІДІЛ.

Як повідомляють на сайті спецслужби, в Харкові СБУ виявила приватну квартиру, яку використовували для тимчасового перебування членів ІДІЛ. Вони мали намір транзитом виїхати в сирійсько-іракську зону бойових дій. У «перевальному пункті» перебували четверо іноземців - вихідців із країн Центральної Азії. Двоє з них були депортовані з Туреччини в зв'язку з причетністю до терористичної діяльності. При собі вони мали декілька комплектів паспортів різних держав із переклеєними фото.

Інші двоє чекали в Україні на виготовлення фальшивих документів для подальшого переправлення через Туреччину до Сирії. Кошти для оренди житла прихильникам ІДІЛ, придбання ними підроблених паспортів і проставлення в них підроблених дата-штампів про перетин державного кордону України, а також забезпечення коридорів у міжнародних аеропортах надходили з-за кордону. Про використання коштів функціонерам ІДІЛ надсилали фінансові звіти.

Двох іноземців за рішенням суду вже примусово видворено з України. Заходи перевірки щодо двох інших тривають.

Окрім цього, в Дніпрі співробітники СБУ затримали вихідця з однієї з колишніх республік Радянського Союзу, якого розшукував Інтерпол. Чоловік брав безпосередню участь у вербуванні і переправленні прихильників ІДІЛ, які прямували з країн Центральної Азії до Сирії, забезпечував їх коштами, місцями проживання та проїзними документами.

Ще одного прихильника ІДІЛ, оголошеного в міжнародний розшук, правоохоронці затримали в Київській області. Уродженець однієї з колишніх республік СРСР упродовж 2014-2015 років пройшов підготовку в таборах терористів у Сирії і брав безпосередню участь у бойових діях на боці "Ісламської держави" в сирійсько-іракській зоні.

Матеріали щодо затриманих іноземців направлено в прокуратуру для обрання запобіжного заходу у вигляді екстрадиційного арешту.

Нагадаємо, в квітні СБУ повідомила про затримання в Києві п'ятьох іноземців-прихильників "Ісламської держави". На початку червня декількох прихильників ІДІЛ затримали в Харкові.

Протягом 2015 року спецслужба видворила 25 потенційних учасників ІДІЛ. Шістьох учасників "Ісламської держави", які перебували в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу, СБУ затримала для подальшої екстрадиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram