ГоловнаСуспільствоПодії

В Україні затримали організатора кіберзлочинної групи Avalanche

Синдикат займався розсилкою шкідливих програм і фішингом.

В Україні затримали організатора кіберзлочинної групи Avalanche
Фото: http://mignews.com.ua

В Україні затримали організатора кіберзлочинної групи Avalanche, заявив на брифінгу в четвер генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Правоохоронці 30 країн днями завершили міжнародну операцію з ліквідації кібермережі Avalanche, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів. Мережа працювала 7 років. П'ятьох осіб затримано кілька днів тому, з них троє - українці. Організатор цієї мережі - теж громадянин України. Його затримали в Полтаві, він чинив озброєний опір, маючи в руках автомат Калашникова і бойовий пістолет", - розповів він журналістам.

Міжнародний синдикат Avalanche займався розповсюдженням шкідливих програм, фішингом, розсилкою спаму, а також відмиванням грошей. Під час спецоперації правоохоронці знайшли 220 серверів, які використовувала група, і заблокували 800 тисяч доменів.

За даними Луценка, збиток від діяльності синдикату становить близько 100 млн євро.

Організатору Avalanche інкриміновано статті 190 (шахрайство) і 209 (відмивання грошей), 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів).

"Це перший дуже помітний успіх українських правоохоронних органів на міжнародній арені. Перша велика й успішна міжнародна спецоперація Європолу, членом якого ми недавно стали", - заявив він.

Нагадаємо, напередодні полтавські ЗМІ повідомили про спецоперацію КОРД, який зі стріляниною затримав чоловіка в центрі міста. Підозрюваний чинив озброєний опір, зокрема стріляв у силовиків у відповідь. Ніхто не постраждав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram