ГоловнаКультура

З київського заводу "Радикал" починають вивозити токсичні відходи

Частину ртутних відходів відправлять за кордон.

З київського заводу "Радикал" починають вивозити токсичні відходи
Фото: http://topsecretz.net/

Київська міськадміністрація починає очищати від токсичних речовин територію заводу "Радикал" в Дарницькому районі.

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Зараз на території підприємства залишається близько 50 т хлоровмісних речовин. Як повідомив заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, 19 жовтня вивезуть перші 4,5 т цих сполук. Як пояснив виданню Ілля Марчевський, уповноважений представник ізраїльської компанії SI Group Consort Ltd, яка виконуватиме роботи, всі 50 т відходів вивезуть автотранспортом до кінця цього року.

"2013 року почнеться вивезення ґрунту, устаткування і металевих конструкцій, забруднених ртуттю (більш ніж 200 тис. т.). Програму розписано на п'ять років, але ми хочемо зробити це за півтора року", - сказав Голубченко. За його словами, вартість робіт становитиме 134 млн грн, однак витрати, найімовірніше, доведеться збільшити через відсутність в Україні необхідних потужностей для переробки таких відходів.

Начальник проектно-експертного відділу СП "Єврохім" (компанія, яка розробляє техніко-економічне обґрунтування для вивезення ртутовмісних відходів "Радикалу") Ілля Дрель розповів, що в Горлівці (Донецька область) є підприємство, яке працює з концентрованими ртутними відходами. Саме туди відвезуть частину з 200 тис. т, що містять ртуть. "Решту відправлятимуть на захоронення за кордон, - уточнив Ілля Дрель. - Ми ведемо переговори з державами, що мають потужності для знешкодження хлорорганічних відходів - з такими, як Велика Британія, Німеччина, Франція і Польща". Однак назвати конкретну країну, куди будуть вивозити відходи, чиновники відмовилися, посилаючись на можливі протести екологів.

Нагадаємо, ВАТ "Радикал" розташоване в Дарницькому районі столиці - на вулиці Червоноткацькій, 61, до 1996 року було монополістом в Україні з виробництва деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема: пінополіуретану, бертолетової солі, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин. 15 липня 1996 р. "Радикал" припинив свою роботу, проте з його території не вивезли залишків шкідливих хімічних речовин. Роботи з їх утилізації тривали з 2001 по 2006 рік, але були припинені через відсутність фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram