ГоловнаКультура

Леос Каракс: "Мені не обов'язково дивитися чужі фільми, щоб знімати свої"

Французький режисер дав прес-конференцію в Києві з нагоди української прем'єри свого нового фільму.

Леос Каракс: "Мені не обов'язково дивитися чужі фільми, щоб знімати свої"
Фото: www.sutki.net

24 жовтня на "Молодості" відбудеться одна з головних прем'єр кінофестивалю - фільм "Священні мотори" режисера Леоса Каракса покажуть у позаконкурсній програмі.

Режисер приїхав у Київ, щоб представити свій фільм і дав прес-конференцію, в рамках якої відповів на запитання журналістів.

Каракс розповів про те, що "Священні мотори" він зняв доволі швидко, що незвично для нього. Це був перший його досвід зйомок фільму на цифровий носій, що дозволило працювати швидко. Коли в Каракса запитали про виконавця головної ролі - актора Дені Лавана, з яким режисер працював практично в усіх своїх фільмах, він зазначив, що Лаван - найкращий актор, можливості якого розкриваються з кожною їхньою спільною роботою.

Основною ідеєю "Священних моторів", за словами Каракса, стало бажання показати весь досвід людського існування в одному дні, показати його у "фантастичному ключі". Сюжет фільму дійсно побудовано довкола одного дня з життя мсьє Оскара, головного героя, який щодня перевтілюється в різних людей.

Перевтілення взагалі, судячи з усього, дуже цікавить Леоса Каракса. Ще в 13 років він змінив своє ім'я (справжнє ім'я режисера - Александр Дюпон), намагаючись заново відкрити себе. І саме це - відкриття себе заново - і є однією з головних тем "Священних моторів", адже якоїсь ситі головний герой починає журитися через те, що йому доводиться бути однією й тією самою людиною. "Ми весь час носимо маски, але з ними потрібно бути обережними", - сказав Каракс на прес-конференції.

Режисер також зазначив, що вже давно не дивиться чужих фільмів, адже йому не обов'язково дивитися чужі фільми для того, щоб знімати власні.

"Священні мотори" брали участь в основному конкурсі Каннського кінофестивалю, але, на жаль, не отримали жодної нагороди. Думки критиків з приводу фільму - і в Каннах, і в Києві - розділилися на протилежні: одні називають стрічку однією з найважливіших подій цього року, інші висловлюють різке несприйняття.

Завтра Леос Каракс повинен провести майстер-клас для молодих кінематографістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram