ГоловнаКультура

Ларс фон Трієр привіз на Берлінале свою скандальну "Німфоманку"

На фестивалі представили режисерську версію першої частини нового фільму данського режисера

У неділю, 9 лютого, на 64-му Берлінському кінофестивалі представили новий фільм відомого данського режисера Ларса фон Трієра "Німфоманка". У позаконкурсній програмі показали режисерську версію першої частини цього фільму. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

EPA/UPG
EPA/UPG

На прем'єру картини приїхали сам режисер, продюсер фільму Луїз Вест, а також актори, задіяні в "Німфоманці. Частині 1": Стеллан Скарсгард, Шайя ЛаБаф, Ума Турман, Крістіан Слейтер і Стейсі Мартін.

При цьому Ларс фон Трієр пішов з прес-конфереції відразу після фотосесії зі своїми акторами: після скандалу на Каннському кінофестивалі, після якого його оголосили персоною нон-грата на Круазетт, режисер зарікся спілкуватися з пресою. Зазначимо, що Трієр прийшов на фотоколл у футболці з логотипом Каннського кінофестивалю і написом "Персона нон-грата. Офіційний конкурс".

"Німфоманка" - 5,5-годинне дослідження жіночої сексуальності, викладене в оповіді молодої жінки Джо (Шарлотта Генсбур). Героїня після зустрічі зі схильним до теоретизування Селігманом (Стеллан Скарсгард) вирішується на свій життєпис, щоб краще зрозуміти себе та вирішити свої проблеми. Джо називає себе німфоманкою й страждає через те, що більше не може отримувати задоволення від сексу і від життя, а також від того, що почуває себе "поганою людиною".

Фон Трієр оголосив про створення цього фільму практично відразу після скандалу в Каннах, заявивши, що зніматиме порнографічну драму. На думку багатьох критиків, "Німфоманка" - один з найбільш очікуваних фільмів року.

На прес-конференції актори розповідали, як їм працювалося з фон Трієром. Крістіан Слейтер, який зіграв батька головної героїні, заявив, що ця роль для нього - "подарунок". Схожої думки дотримується Ума Турман, яка заявила, що зйомки в "Німфоманці" стали для неї "кращими днями життя". Шайя ЛаБаф, який зіграв одну з ключових ролей у фільмі, влаштував невеликий демарш: актор відповів журналістам цитатою футболіста Еріка Кантона й просто вийшов із зали.

Актори, які залишилися, і продюсер фільму Луїз Вест розповіли про фільм. Зокрема, Луїз Вест зазначила, що режисерська версія "Німфоманки" містить "глибше дослідження тем", які цікавлять режисера. Там більше сексуальних сцен, але історія при цьому залишається такою самою. Актриса Стейсі Мартін, яка зіграла головну героїню в юності, зазначила, що фон Трієр своїми фільмами провокує людей на обговорення речей, які в суспільстві обговорювати некомфортно.

У прокат "Німфоманка" вийде розділеною на дві частини й в урізаному варіанті. Слід зазначити, що фон Трієр дозволив продюсерам фільму власноруч монтувати прокатну версію, проте залишив за собою право показувати режисерську версію на фестивалях. Є інформація, що другу частину режисерської версії покажуть в травні на Каннському кінофестивалі. Прокат першої частини "Німфоманки" в Україні заплановано на кінець лютого, друга частина має вийти на початку березня в європейський прокат.

Нагадаємо, в Берліні проходить 64-й кінофестиваль, який триватиме до 16 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram