ГоловнаКультура

У Мистецькому Арсеналі відкривається виставка, присвячена Шевченку

LB.ua - інформаційний партнер заходу

У Мистецькому Арсеналі відкривається виставка, присвячена Шевченку

21 лютого в Мистецькому Арсеналі стартує відкриття мистецького проекту ШЕВЧЕНКО/MANIA. На виставці будуть представлені понад 50 художніх творів українського поета з колекції Національного музею ім. Шевченка.

"Вишукані акварелі та філігранні офорти 1830-1850-х років пов'язані з основними етапами життєвого шляху майстра: серед енциклопедичних і в той же час маловідомих творів унікальною є серія малюнків, створена Шевченком під час Аральської, Каратауської експедиції і в Новопетровському укріпленні, яка досі не була представлена широкій публіці", - повідомляють організатори виставки.

В рамках мистецького проекту широкому загалу вперше презентують легендарну "Захалявну книжечку", оригінали унікальних рукописів Тараса Шевченка та альбоми його етнографічних замальовок 1840-х рр., а також прижиттєві видання Кобзаря з фондів Інституту літератури імені Шевченка.

За словами організаторів виставки, проект дає можливість подивитися на Шевченка, як на художника і поета, поза книжковими міфологемами та нашарованими інтерпретаціями - за допомогою документальних фото, артефактів, пов'язаних з його життям і творчістю.

Крім того, буде представлена масштабна відео-інсталяція режисера Сергія Проскурні "Наш Шевченко", що складається з 365 сюжетів, яка "покаже, що Шевченко - актуальний і сьогодні, для кожного".

Виставка триватиме до 10 березня. За цей час у Мистецькому Арсеналі планується насичена програма: освітня, дискусійна платформа, зустрічі з поетами, письменниками, а також інтерактивна інноваційна платформа.

У ніч з 9 на 10 березня пройде відкрита ніч "Доба Шевченка" - ніч музики, поезії. У рамках цього заходу також пройдуть зустрічі з письменниками, філософами, мистецтвознавцями, відбудуться виступи українських музичних груп, а також презентація фільму Сергія Проскурні "Тарас Шевченко. ІDентіфікація".

З 21 лютого по 10 березня виставка буде відкрита щодня з 11:00 до 20:00.

Вартість повного квитка становить 40 грн, пільгового - 20 грн. Дітям до 12 років і в понеділок всім бажаючим вхід безкоштовний.

Організатори ШЕВЧЕНКО/MANIA - Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький Арсенал", Національний музей Тараса Шевченка, Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Міністерство культури.

Інформаційний партнер - LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram