ГоловнаКультура

Андрієві Куркову вручили орден Почесного легіону на відкритті Книжкового Арсеналу

Українського письменника удостоїли однієї з найвищих нагород Франції

8 квітня у столичному Мистецькому Арсеналі відбулося урочисте відкриття 4-го Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал"

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Відкрив фестиваль міністр культури України Євген Нищук, продекламувавши вірш Тараса Шевченка ("Ну що б, здавалося, слова…"). Під час церемонії відкриття посол Франції Алан Ремі вручив українському письменнику Андрієві Куркову орден Почесного легіону - найвищу нагороду Франції.

У рамках фестивалю відвідувачів очікують понад 200 подій, зустрічі із 30 відомими письменниками, лекторії, дискусійні майданчики, покази фільмів і концерти нової академічної музики.

Фестиваль представляє і концептуально нові заходи й ініціативи, і проекти, які проходять в Арсеналі регулярно. Зокрема, Книжковий Арсенал продовжує проект "Арсенал ідей" і вже сформовану традицію публічних інтерв'ю, що минулого року проходили під назвою "Обмін речовин". Цього року у форматі інтерв'ю спілкуватимуться Сергій Жадан та Юрій Макаров, Тарас Прохасько і Валентин Клименко, Лесь Подерв'янський і Юрій Володарський, Лариса Денисенко та Ірен Роздобудько, Ольга Герасим'юк і Наталія Сняданко, Оксана Забужко і Рената Кіндлерова.

"Сучасна українська література дуже близько стоїть до політики, і це вже стало для нас традицією. Сьогодні в літературі порушують питання, як жити після Євромайдану, як будувати нову країну. На Книжковому Арсеналі будуть кілька книжкових новинок, присвячених Євромайдану і Небесній сотні. Крім того, українська секція представляє ряд дискусій, зокрема "Письменник і громадянин" і лекторій "Забуті класики", - заявляє Ірина Славінська, куратор української програми Книжкового Арсеналу.

За словами Наталії Заболотної, генерального директора "Мистецького Арсеналу", низку заходів, які об'єднують літературу і мистецтво, Арсенал почав проектом "Шевченкоманія" і продовжує книжковим фестивалем. На цьому програма не закінчиться, і слідом за "Книжковим Арсеналом" стартує проект з робочою назвою The show within the show з нагоди 450-річчя Шекспіра.

Нагадаємо, почесним гостем Книжкового Арсеналу цього року є Франція. Паралельно з книжковим фестивалем стартував фестиваль "Французька весна-2014".

Фестиваль "Книжковий Арсенал" проходитиме в Мистецькому Арсеналі з 8 по 13 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram