ГоловнаКультура

Майже 12% українців взагалі не читають, - дослідження (інфографіка)

42% жителів нашої країни не прочитали жодної книги за останній рік

Майже 12% українців взагалі не читають, - дослідження (інфографіка)
Фото: Кузьма Джунь

Трохи більше за 88% українців заявляють, що читають книги й інші тексти, близько 12% заявляють, що не читають взагалі.

Це результати загальноукраїнського дослідження читацьких звичок і ставлення до читання, проведеного експертами консалтингової компанії pro.mova та Форумом видавців.

При цьому, згідно з дослідженням, тільки 57,9% респондентів прочитали за останній рік текст обсягом понад 100 сторінок, 42,1% не прочитали жодної книги за останній рік.

Як повідомляють експерти, кількість людей, які не читають, в Україні вдвічі більша, ніж у США. 35% українців читають від 1 до 5 книг на рік, 13% - від 6 до 10, і лише 10% читають більш ніж 11 книг на рік.

При цьому в середньому українець читає 4,3 книги на рік.

Понад 50% українців за останній рік читали соціально-політичні огляди в ЗМІ, художню літературу, тексти про життя зірок. Близько 42% читають спеціалізовану літературу, близько 40% - самовчителі та довідники, трохи більше ніж 30% читають тексти про культуру і мистецтво, і майже 27% читають духовну і релігійну літературу.

Основною причиною, за якою українці не читають ані художню літературу, ані тексти інших типів, перерахованих вище, є відсутність потреби в читанні. Від 60% до 77% (цифри варіюються залежно від типу тексту) респондентів назвали цю причину. Іншими, менш популярними, причинами відмови від читання стали проблеми з доступом до літератури, відсутність вільного часу і відсутність, на погляд респондентів, якісної літератури на ринку.

При цьому більшість українців все одно заявляє про те, що любить читати (77,7%) і що читає недостатньо (53,9%). Читання знаходиться в трійці найпопулярніших практик проведення вільного часу - після перегляду телебачення і спілкування з друзями.

Майже половина респондентів (49,9%) заявила, що не формує власну бібліотеку ані в паперову, ані в електронну. 46,4% заявили, що збирають персональні бібліотеки. Згідно з дослідженнями, українці відмовляються формувати домашні бібліотеки через "квартирного питання", а також через відсутність потреби купувати і зберігати книги - "в інтернеті знайти книгу легше, ніж на полиці".

У середньому українець читає кілька разів на тиждень. Щодня українці читають переважно політичні та економічні новини. Читають українці від півгодини до години, художню літературу читають довше - 1-2 години.

Згідно з дослідженням, українці довше читають художню літературу, але систематичніше - новини та огляди.

В цілому, на думку Євгена Глібовицького, партнера в компанії pro.mova, проблема доступу до книг в Україні є перебільшеною, всупереч сформованій в суспільстві думці. Набагато більшою проблемою, на думку експерта, є те, що незабаром українці можуть перестати асоціювати читання з успішністю і самореалізацією. Незважаючи на те, що проблема доступу читача до книги залишається, важливіше, що українці читають.

У зв'язку з цим дослідники представили карту читацьких уподобань, побудовану на відповідях на питання "Згадайте останню книжку обсягом понад 100 сторінок, яку ви прочитали за останні 12 місяців", якщо там вказано автора.

Фото карти з презентації результатів дослідження Книжкової платформи
Фото карти з презентації результатів дослідження Книжкової платформи

Детальніше карту можна роздивитися за посиланням.

1 січня 2015 року спливає термін дії податкових пільг, закладених у Податковому кодексі, зокрема і для книговидавців. На думку президента Української асоціації книговидавців Олександра Афоніна, якщо пільги для видавців скасують, уже 2015 року ціна на книги зросте на 40-50%, а половина нинішніх видавництв муситимуть закритися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram