ГоловнаКультура

Частина "скіфського золота" повернеться в Київ уже на початку вересня

Решта об'єктів з виставки повинні повернути в Україну до жовтня, - Мінкульт

Частина "скіфського золота" повернеться в Київ уже на початку вересня
Фото: EPA/UPG

19 експонатів з виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря" амстердамського музею Алларда Пірсона повернуться в Національний історичний музей у Києві вже на початку вересня.

Про це LB.ua повідомила перший заступник міністра культури Олеся Островська-Люта.

Це експонати, які й до виставки зберігалися в Історичному музеї. Українські музейники вирушають в Амстердам вже 31 серпня, щоб спакувати і підготувати до перевезення експонати.

При цьому, чи будуть повернуті об'єкти з голландською виставки, які раніше зберігалися в кримських музеях, поки що невідомо. Міністерство культури продовжує наполягати на тому, щоб вони повернулися в Україну, - зазначає Островська. Музей Алларда Пірсона, в свою чергу, відклав рішення про повернення кримських експонатів до рішення суду.

Заступник міністра культури з питань євроінтеграції Світлана Фоменко заявила, що всі 500 експонатів голландської виставки мають повернутися в Україну до жовтня, повідомляє "Крым. Реалии".

"Якщо цього не станеться, ми будемо вважати, що експонати незаконно вивезені і будемо вирішувати долю скіфського золота через арбітражний суд, - заявила Фоменко. - Варіант повернення об'єктів до Криму не розглядається".

Повернуті експонати з чотирьох кримських музеїв також зберігатимуться в Національному історичному музеї.

"Ми продовжуємо вести переговори і будемо готові до всіх можливих варіантів розвитку ситуації, - заявила Островська-Люта. - Імовірність того, що об'єкти передадуть до Криму, невисока. Російська сторона, на нашу думку, не має жодного відношення до питання скіфського золота" .

Заступник міністра зазначила, що для голландських музейників ця ситуація стала такою ж несподіванкою, як і для української сторони. Мінкульт продовжуватиме наполягати на тому, щоб експонати повернулися на континентальну частину України.

Нагадаємо, в лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам, де була представлена на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в музеї Алларда Пірсона.

Після анексії Криму Росією голландська сторона відмовилася повертати експонати в кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram