ГоловнаКультура

На Гогольфесті показали виставу «Собача будка»

Вистава театру "ДАХ" ґрунтується на античній п'єсі "Цар Едіп" Софокла, п'єсі Клима і романі "Жовтий князь"

У рамках 7 "Гогольфесту" театр "ДАХ" презентував гучну постановку режисера Владислава Троїцького.

"Собача будка. Вид зверху. Вид знизу" - це назва оновленої постановки «Едіп. Собача будка», якою в березні відновив свою роботу театру "ДАХ" після 7-місячної перерви.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Фото: Катя Куницька

Вистава-плач об'єднує в собі античну п'єсу «Цар Едіп» Софокла у перекладі Івана Франка і сучасний текст - п'єсу «Собача будка. Антиутопія з життя мовчазної більшості» культового драматурга і режисера Клима, а також роман «Жовтий князь» Василя Барки.

Уривки з творів, що увійшли у п'єсу, на думку творців постановки, співзвучні з історичними подіями в Україні і тим, що відбувається у країні зараз.

У першій дії глядач спостерігає за дією зверху. Суспільство, запроторене у клітку, абсолютно безправне, воно живе за розкладом і від удару до удару. «Собача будка» демонструє, що роблять з людьми рабське мислення і стадні інстинкти.

Фото: Катя Куницька

В антракті глядачів запрошують спуститися вниз, туди, де в першій дії грали актори, і вже там подивитися другий акт. У «Едіпа» Софокла під хоровий спів і молитви, які розігруються буквально над головою у глядачів, постає пригноблений, забутий богом народ, який шукає відповіді.

Нагадаємо, 7 фестиваль сучасного мистецтва "Гогольфест" триватиме до 21 вересня. Закриттям фестивалю стане перфоманс DREAMS OF THE LOST ROAD за участю етно-хаос-гурту "Даха Браха" й акторів театру "ДАХ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram