ГоловнаКультура

КДБ Білорусі затримав продавців картин із Межигір'я

Копії картин Моне, Ван Гога, Мунка і Кандинського хотіли продати за 2 млн євро

КДБ Білорусі затримав продавців картин із Межигір'я

Комітет державної безпеки Білорусі повідомив про припинення протиправної діяльності злочинної групи, яка намагалася у вигляді робіт художників Клода Моне, Вінсента Ван Гога, Едварда Мунка, Костянтина Юона та Василя Кандинського продати картини невстановлених авторів.

"Затримані стверджували, що запропоновані ними на продаж твори мистецтва вивезено з резиденції екс-президента України Віктора Януковича. За 5 картин зазначені особи хотіли отримати 2 млн. євро", - повідомляється на сайті відомства.

Проводяться мистецтвознавча та інші експертизи вилучених картин, у яких визначать реальну вартість полотен, а також встановлять їхню художню, культурну та історичну цінність.

"Фахівці, за отриманими попередніми даними, припускають, що картини мають певну цінність, проте їх вартість значно нижча, ніж заявлена підозрюваними", - зауважує КДБ.

За місцем проживання затриманих співробітники КДБ під час обшуку вилучили понад 100 старовинних ікон та картин. За попередньою оцінкою експертів, велику частину вилучених творів живопису і графіки написано фарбами і на полотнах періоду 18-19 століть.

Щодо підозрюваних порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.233 (незаконна підприємницька діяльність) КК Білорусі.

Нагадаємо, після втечі екс-президента Віктора Януковича його резиденцію "Межигір'я" взяли під контроль активісти Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram