ГоловнаКультура

Російський художник Павленський відрізав собі мочку вуха

Акціоніст таким чином протестував проти каральної психіатрії

Російський художник-акціоніст Петро Павленський провів чергову акцію на даху інституту імені Сербського в Москві.

Художник відрізав собі мочку вуха на знак протесту проти каральної психіатрії.

Фотографії акції під назвою "Відокремлення" розмістила на своїй сторінці у Facebook соратниця Павленського Оксана Шалигіна.

На фотографіях видно, як Павленський відрізує ножем мочку вуха, сидячи на паркані, а також як його затримують поліцейські.

Фото: Facebook / Oksana Shalygina

"Ніж відокремлює мочку вуха від тіла. Бетонна стіна психіатрії відокремлює суспільство розумних від божевільних хворих. Повертаючи використання психіатрії з політичною метою, поліцейський апарат повертає собі владу визначати поріг між розумом і безумством, - йдеться в повідомленні Павленського про свою акцію. - Озброюючись психіатричними діагнозами, бюрократ у білому халаті відрізає від суспільства ті шматки, які заважають йому встановити монолітний диктат єдиної для всіх і обов'язкової для кожного норми. Ампутований фрагмент ніколи не повернеться на колишнє місце; якщо формалін не зберіг його для наукового дослідження - йому залишається розкладання".

Нагадаємо, що Петро Павленський відомий кількома своїми акціями, під час яких так чи інакше було задіяне його тіло.

Улітку 2012 року він зашив собі рот під час акції "Шов" на підтримку гурту Pussy Riot, а навесні 2013 року загорнувся на Красній площі в кокон з колючого дроту, назвавши цю акцію "Туша". Найвідомішою акцією художника стала "Фіксація" в листопаді 2013 року. Тоді він імітував акт прибивания своєї мошонки до бруківки на Красній площі.

Окрім того, Павленський також проводив акції на підтримку української Майдану. Акцію під назвою "Свобода" він провів 22 лютого на площі біля храму Спас на Крові в Санкт-Петербурзі. Павленський і двоє його помічників розгорнули на мосту два прапори - чорний і прапор України, підпалили імпровізовану барикаду з покришок і почали стукати палицями по металевих листах. Після цього проти художника було порушено кримінальну справу за статтею "Вандалізм".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram