ГоловнаКультура

У Києві прочитають лекцію про паралелі між українською кризою і війною в Югославії

У Центрі візуальної культури відбудеться лекція та майстер-клас письменника Бориса Будена

У Києві прочитають лекцію про паралелі між українською кризою і війною в Югославії
Борис Буден
Фото: АртЮкрейн

29 листопада у Центрі візуальної культури (Глибочицька, 44) відбудеться лекція і воркшоп Бориса Будена, письменника з Берліна, який розповість про війну і розпад Югославії у 1990-х через призму сьогоднішньої кризи в Україні.

Як повідомляють організатори, о 16:00 відбудеться майстер-клас, а о 19:00 - лекція.

Лекція буде називатися "Європа в перекладі: межі обіцянки". "Щоб втілити ідеал єдності у своїй лінгвістичній практиці, Євросоюз розвинув політику перекладу, засновану на принципі рівності всіх мов, незалежно від їхньої культурної ваги або впливу, - коментує свою лекцію Буден. - Але коли справа доходить до зовнішніх кордонів Євросоюзу, ця політика перетворюється на власну протилежність, створюючи нерівність і жорстоко руйнуючи мовні спільноти".

Воркшоп, який відбудеться о 16:00, називається "Певні паралелі між війною в Югославії та українською кризою". "Твердження Джорджо Агамбена (італійського філософа - прим. ред.) про розпад Югославії, здається, можна застосувати і до української ситуації: не слід чекати повернення до нормальності і відновлення старого соціального договору", - стверджує Буден.

Для участі у воркшопі необхідно зареєструватися за електронною адресою: [email protected].

Борис Буден - письменник, критик, перекладач. Доктор філософії Берлінського університету імені Гумбольдта. Учасник Інституту прогресивної культурної політики (Відень). В українському перекладі вийшла його книга "Зона переходу: Про кінець посткомунізму".

Нагадаємо, до 30 листопада в Центрі візуальної культури триває виставка сучасного критичного мистецтва художників зі Східної Європи "Локаут".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram