ГоловнаКультура

Ройтбурд: "Культура стала заручницею коаліційних торгів"

Художник сумнівається, що Кириленко зможе займатися культурою, поєднуючи свою посаду в Мінкульті з кріслом віце-прем'єра

Ройтбурд: "Культура стала заручницею коаліційних торгів"
Фото: Макс Левин

Український художник Олександр Ройтбурд виступив з власною оцінкою призначення В'ячеслава Кириленка на посаду міністра культури.

Свою думку художник висловив на брифінгу "Реформа Міністерства культури", який пройшов минулої п'ятниці в Українському кризовому центрі.

"Я вважаю, що принципове рішення про суміщення посад віце-прем'єра і міністра культури є хибним, - заявив Ройтбурд. - І воно є прямим наслідком ситуації в нашому суспільстві і державної традиції зневаги до культури".

Ройтбурд зазначив, що такою традицією було зумовлене й рішення призначити на посаду міністра культури Євгена Нищука. "Треба було кинути кістку Майдану - мовляв, ось, ваш ведучий стане міністром культури, того, що нікому з нас не потрібне. Але вийшло так, що Євген Нищук, людина порядна й адекватна, усвідомив межі своєї компетенції і набрав хорошу команду, за допомогою якої почав осмислювати процеси, що відбуваються в культурі", - упевнений художник. Він додав, що аж ніяк не є фанатом Євгена Нищука і критика його дій може бути цілком справедливою. Однак команда в Мінкульті, зібрана Нищуком, на думку Ройтбурда, здійснила спробу розпочати системні реформи.

"Я хочу висловити сумніви в тому, що в пана Кириленка знайдеться час займатися культурою між освітою, соцполітикою, пенсіонерами, біженцями, охороною здоров'я, спортом, туризмом і бюджетниками, - заявляє Ройтбурд. - Я впевнений, що Мінкульт залишиться безгоспним".

Художник зазначає, що В'ячеслав Кириленко не був занурений у культурний процес, і впевнений, що він "просто не буде приділяти цьому увагу".

"Культура стала заручницею коаліційних торгів, - констатує Ройтбурд. - Із цим доводитися миритися". Художник висловив ідею відокремлення від Міністерства культури Національного агентства з культурної модернізації. Мінкульту, на думку Ройтбурда, можна залишити функцію охорони культурної спадщини, а модернізацію культури можна винести за межі сформованої бюрократичної системи.

"Спостерігати тиху смерть культури не тільки неприємно, а й страшнувато, - говорить Ройтбурд. - Усе, що ми заощадили на театрі та кіно, в десятки і сотні разів переплатили на Донбасі. Час зрозуміти, що культура - це не частина індустрії розваг, а один із ключових моментів сфери національної безпеки, тому що саме на ній ґрунтується самоідентифікація сучасної нації".

Нагадаємо, культурні діячі й активісти культури закликають новопризначеного міністра В'ячеслава Кириленка налагодити діалог, щоб продовжити розпочаті реформи у сфері культури. У п'ятницю стало відомо, що прем'єр-міністр призначив двох заступників у Мінкульт, посади заступника та першого заступника міністра культури поки що залишаються вакантними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram